in

Ljubav prema kolačima Novosađanke Slađane Ilić

Ljubav prema kolačima Novosađanke Slađane Ilić

“I kulinarstvo je nauka, samo da znate!”, prvi je odgovor Silvie Ilić kada je pitate kako to da čim zakoračite u dom tako uspešne naučnice, možete osetiti omamljujuć miris sveže napravljenih kolača.

“Vi ako hoćete da napravite karijeru sa slatkišima, bilo to kuvanje, bilo to nešto slatko vi morate da se edukujete, da čitate, da pratite trendove, da se usavršavate, da li sami, da li na nekim kursevima, jer često pročitamo recepte napravimo nešto i ne ispadne tako, tako da je meni i kulinarstvo isto tako nauka kao što je i nauka što sam završila po profesiji”, rekla je Ilić.

Po vokaciji Silvia je doktorka metodike nastave prirodnih nauka matematike i računarstva, ali pre nego što smo je pitali o priručnicima koje je napisala, recenzijama na srpskom i mađarskom jeziku, koje potpisuje i o brojnim stručnim skupovima koje uspešno održava, nismo mogli da odolimo, a da je ne pitamo prvo nešto o čizkejku, koji nam je odmah privukao najveću pažnju.

“Imala sam jako veliko društvo i uvek sam pripremala neke slatkiše i jednom, dvaput sam napravila čizkejk i bili su oduševljeni i onda su tražili sve više druženja da jedemo čizkejk i sve više lepih komentara sam dobijala i onda sam krenula, pa reko ako ja znam tako da napravim čizkejk hajde da eksperimentišemo i da ih pravimo u raznim ukusima, tako da danas imam preko 30 ukusa”, kazala je Ilić.

Znali smo da su joj mušterije zasigurno sladokusci, ali ne i da u njenim kolačima uživaju i oni koji ne jedu šećer, jer dodatnog šećera njeni kolači nemaju.

Pitali smo je i gde pronalazi recepte, a ona je pred nas iznela gomilu papira, rekavši da su porodični i da neki budimpeštanski recepti datiraju čak iz 1800-ih i 1900-ih godina.

“Pravim i novije recepte, pravim i te razne kreacije i onda sam mislila da napravim jedan dvojezični kuvar u kojem će se naći i slani i slatki recepti”, napominje ona.

Planira da napravi i jutjub kanal na kojem će prikazivati pripremu instant jela. Silvia radi u Pedagoškom zavodu Vojvodine kao savetnica za stručno obrazovanje i vaspitanje u nastavi i objavila je tri priručnika u vezi sa korišćenjem ikt alata u nastavi, te smo morali da je na kraju pitamo i kako sve to postiže.

“Teško je odgovoriti na to pitanje zato što je to pitanje isključivo motivacije. Meni kulinarstvo je nekakav ventil kada sam umorna nervozna, ja onda odem i nešto na brzaka napravim: Neke žene odu na pilates, neko trči, neko čita, meni ta fizička aktivnost na brzaka da napravim nešto pomogne mi u svakodnevnici da se malo izduvam”, zaključila je ona.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /