in

Lobnikar: Vizni režimi zemalja Zapadnog Balkana nisu usklađeni sa EU

Lobnikar je na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja Berlinskog procesa rekao da je porast ilegalnih prelazaka granice izazvan viznim režimom zemalja Zapadnog Balkana, prenela je agencija STA.

“Ovo je jasan pokazatelj da svaki jednostrani potez ima šire reperkusije za ceo region i EU”, naglasio je Lobnikar i dodao da su Slovenija i EU spremne da pruže različite oblike pomoći partnerima sa Zapadnog Balkana.

Kako je rekao, biće ključno usaglašavanje vizne politike, jačanje saradnje sa Agencijom za graničnu i obalsku stražu EU Fronteks, jačanje saradnje u povratku lica koja ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu i zajednički napor u borbi protiv krijumčarenja migranata.

Sastanak, kojim je predsedavala nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, takođe je bio fokusiran na saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, navodi slovenačka agencija.

Lobnikar je rekao, iako se Slovenija ne suočava sa ovim problemom, da zemlje treba da pristupe problemu na sveobuhvatan način, te da se uključe službe bezbednosti, humanitarne, socijalne i druge službe.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /