in

Mačevanje u Subotici – JMU Radio-televizija Vojvodine

Mačevanje u Subotici – JMU Radio-televizija Vojvodine

Lajoš Vermeš, osnivač čuvene Palićke olimpijade, koji je mačevanju obučavao i srpskog kralja Aleksandra Obrenovića, bio bi danas sigurno zadovoljan činjenicom da taj sport, i posle skoro vek i po, u Subotici još uvek postoji. Pomalo nalik na mitsku pticu feniks, mačevanje se na ovim prostorima uvek ponovo rađalo, i to uvek zahvaljujući zaljubljenicima u taj sport. Jedan od njih je i Marko Kljajić, učenik legende subotičkog i jugoslovenskog mačevanja Lazara Jaramazovića, koji je posle uspešne karijere odlučio da Mačevalački klub „Spartak” ponovo dovede tamo gde mu je mesto, među najbolje klubove u zemlji.

„Ja sam bio prva generacija u njegovoj školici, a na kraju sam ja preuzeo klub 2020. godine u decembru. Sada već vodim klub uspešno dve godine, imamo 38 članova, od toga najviše dece, njih 20. Primamo samo članove od 7 do 12 godina, jer smatramo da su deca budućnost. Stariji mogu da nam se pridruže jedino ako su trenirali neki drugi sport, da mogu jednostavno brže da uhvate ritam sa starijim takmičarima”, objašnjava Kljajić.

Klub dakle ima dugoročne ciljeve, ali to ne znači da već i sada nema uspešne takmičare. Među njih svakako spadaju Strahinja Gabrić i Matija Race.

„U pionirskoj kategoriji, kada sam tek počinjao, bio sam državni prvak. U konkurenciji kadeta sam uvek dolazio do finala, a bilo je i situacija kada sam osvajao titulu. Na međunarodnoj sceni to nije bilo na nekom zavidnom nivou, ali i tu se polako napreduje. Ima vremena za sve”, kaže Gabrić za RTV.

„Mnogo puta sam nastupao na državnom prvenstvu, u mlađim kategorijama. Kod pionira A, pionira B i kadeta sam osvajao titule. Na međunarodnom nivou sam bio na Evropskom prvenstvu, gde nisam ostvario baš neki rezultat, ali smo na ekipnom nivou dosta dobro prošli. Prvi put smo bili osmi u istoriji mačevanja u Srbiji”, dodaje Race.

macevanje, 2

Popularizacija mačevanja, kao sporta koji na ovim prostorima ima veoma dugu tradiciju, jeste jedan od najvažnijih ciljeva ovog subotičkog kluba. Upravo zbog toga se za narednu godinu, u gradu na severu Vojvodine, planiraju neka ozbiljna takmičenja.

„Imamo u februaru, posle 50 godina, državno prvenstvo u konkurenciji juniora i kadeta, a ako sve bude prošlo u redu, u maju ćemo organizovati i pionirsko prvenstvo Srbije. Nadamo se da ćemo nakon toga u junu održati i seniorsko, znači sva tri prvenstva, što je veliki napredak za klub”, zaključuje Marko Kljajić.

Mačevanje je dakle bio jedan od sportova na prvoj Palićkoj olimpijadi, koja je održana davne 1880. godine. Temelji koje je tada postavio Lajoš Vermeš, zahvaljujući ovim mladim sportistima, još uvek uspešno odolevaju vremenu i iskušenjima kroz koje je taj sport već decenijama prolazi.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /