in

Mačkov dan mladog portugizera u Irigu

Mačkov dan mladog portugizera u Irigu

Svuda u svetu treći vikend novembra obeležava se kao vinska nova godina. To je trenutak kada se otvaraju prva burad i boce sa mladim vinom. Pre nekoliko godina ta planetarna euforija zaživela je i kod nas.

“Biće bogat kulturno-umetnički program, imaćemo tamburaše, imaćemo đake i nastavnike iz muzičke škole iz Rume, koji će izvoditi odabrane numere. Biće tu glumci i pudar, biće puno poezije. Ukratno sve lepo na šta sve vino može da inspiriše čoveka”, rekao je Đurđica Jojić, menadžer događaja.

Veruje se da je prvi čokot vinove loze došao na Frušku goru za vreme rimskog cara Probusa, i od tada je ovo podneblje poznato po proizvodnji dobrih vina, gde posebno mesto zauzima portugizer, kaže osnivač manifestacije.

“Želeli smo da od ovog događaja napravimo jednu tradiciju da se radujemo mladom vinu. Mlado vino je ono koje je dobijeno od grožđa koje je brano u toj godini, a da je stavljeno u upotrebu pre nove godine”, izjavio je Sava Jojić, osnivač manifestacije.

Opština Irig prepoznala je značaj održavanja te manifestacije, jer će ona pre svega privući brojne ljubitelje vina i pospešiti razvoj vinskog i ruralnog turizma.

“Mi gledamo da protežiramo, reklamiramo i promovišemo Dane portugizera ne samo u okviru Srbije već i šire na teritoriji eks Jugoslavije, jer to je jedna originalna manifestacija i što je vrlo bitno privatna inicijativa”, saopštio je Fedor Pušić, kabinet predsednika Opštine Irig.

Na manifestaciji će biti proglašen novi vitez mladog portugizera, a to će ove godine biti čuveni majstor kulinarstva Hadži Saša Mišić.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /