in

Мај на таласима РНС1 –

Наш велики писац, српски Тургењев како су га називали, један од зачетника српског реализма, у фокусу је месеца маја на РНС1. Рођен је 13. маја 1851. године, а школовао се најпре у домену права, а касније завршио студије медицине у Берлину.

Првог четвртка у месецу од 23 часа слушаћемо радио-драму „Све ће то народ позлатити“ према најпознатијој Лазаревићевој приповетки са израженим друштвено-критичким ставовима где особа са инвалидитетом, херој из рата проси суочен са равнодушношћу друштва и небригом државе. Следећег четвртка у истом термину следи приповетка „Пријатељи“, а затим „Швабица“, објављена 7 година након пишчеве смрти о његовој љубави према девојци коју је упознао у Немачкој.

“Након смрти Лазе Лазаревића, он остаје упамћен по свом начину приповедања, смислу за психологију, подједнако развијеној моћи запажања и имагинације, а изнад свега, он остаје надахнути песник и спонтани критичар једног давног, у неповрат ишчезлог света.”, закључује Предраг Протић.

Последњег четвртка у мају очекује вас премијера 13. епизоде серијала „Косингас“ о витезовима реда Змаја.

За млађе слушаоце смо овог месеца припремили шаренолик избор који започиње премијерама реализованим по монодрамама Наталије Трнавац. У недељу, 1. маја, од 10,05 слушајте духовиту и проницљиву “Монодраму која је много драмила” – о драмском тексту који нестрпљиво жели да се постави, затим “Наслов уместо шешира” – о причи која се одважила да напусти за свог писца, и за крај кулинарског мајстора који за најмлађе припрема “Вечеру са књишким мољцем”. То није обичан мољац који једе старе џемпере, већ мољац интелектуалац, обожаватељ писане речи и књига свих жанрова и епоха.

У наредним терминима слушаћете „Трапавог змаја“ Мирослава Настасијевића, еколошку „Бајку о Трамвајку и змају Прљавку“ Славка Матковића, “Бајку о чудовишту” Војислава Ратковића и на крају „Бајкву за дечаква о патква-квама“ Слободана Говорчина. Након сваке радио игре за децу следи драмски интермецо из пера Игора Коларова и Бранка Стевановића.