in

Мајк Екарт из Чикага у Сомбору трага за коренима својих предака

Како каже у Колуту крај Сомбора живео је његов прадеда који се у Америку иселио пре 153 године. Он данас пише књигу о историји своје породице која потиче са Шаврцвалда, одакле се у таласу насељавања Немаца у Војводину преселила у Бачку.

“Пишем књигу и многа поглавља су комплетирана, али не и оно о животу предака у Колуту.Ми смо зато одлучили посетити и то место. Нашли смо кућу у којој је живео мој прадеда и чак смо и добили оригинални кључ те куће из тог времена. То је дивно”, рекао је Мајк Екарт.

Осим својих породичних корена по оцу Мајк ће потражити постојбину породице своје мајке.

“То је на истоку Аустрије према граници са Мађарском. Њена породица напустила је то место и доселила се у Чикаго у исти део Чикага где су живели досејеници из Бачке. Тако су се упознали моји родитељи“, каже Мајк Екарт.

Уз Мајка био је и његов син Ерик кога је посебно дојмио Музеј Подунавских Немаца.

“Важно је за разумевање одакле су наше породице, да знамо ко смо и одакле смо. Овај музеј је невероватан музеј, као онај у Улму, и приказује наш живот након што смо се искрцали са бродова код Апатина”, каже Ерик Екарт.

Након обиласка Колута и родног места своје мајке Мајк Екарт завршиће књигу о својој породици. Оно што је занимљиво је податак на је успео пронаћи и кућу на Шварвалду из које су се негови преци иселили и упутили у Бачки, а сада је нашао и кућу свог прададе у Колуту.