in

Makron: Cinično i kontraproduktivno da Rusija optužuje Ukrajinu za napad

Makron: Cinično i kontraproduktivno da Rusija optužuje Ukrajinu za napad

Rusija je opovrgla navode SAD i drugih zemalja da je napad u koncertnoj dvorani “Krokus siti hol” izvela militantna grupa Islamske države, optužujući Vašington da time pokriva Ukrajinu.

“Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj napad, a prema izvorima dostupnim našim (obaveštajnim) službama, kao i našim glavnim partnerima, sve ukazuje da je napad zaista podstakla jedna od grupa Islamske države,” rekao je Makron danas, prenosi agencija Rojters.

“Mislim da bi bilo cinično i kontraproduktivno i za samu Rusiju i za njene građane da tu situaciju iskoristi da okrene protiv Ukrajine,” istakao je Makron.

Predsednik Vladmir Putin nije javno izjavio da postoji povezanost terorista sa Ukrajinom, ali je rekao da su oni pokušali da nakon napada pobegnu u Ukrajinu. Putin je rekao da su “neki ljudi na ukrajinskoj strani” bili spremni da prevedu napadače preko granice.

Ukrajina je negirala bilo koju ulogu u terorističkom napadu, a predsednik Volodimir Zelenski je optužio Putina da pokušava da okrivi Ukrajinu za napad.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova dovela u pitanje tvrdnje SAD da iza napada stoji Islamska država, podseća Rojters.

Makron je izjavio da je Islamska država, koja je preuzela odgovornost za pucnjavu u Moskvi, pokušala to isto da uradi i u Francuskoj. Makron je ovo izjavio prilikom posete Francuskoj Gvajani, nakon što je vlada, posle terorističkog napada u Moskvi u petak, podigla stepen bezbednosti na najviši nivo.

“Ponudili smo Rusiji da proširimo saradnju sa njihovom (obaveštajnom) službom i našim partnerima u regionu kako bi krivci pronađeni što je brže moguće i da tako nastavimo da se efikasno borimo protiv grupa koje su planirale napad na nekoliko zemalja,” rekao je Makron.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /