in

Makron dočekao Vučića u Jelisejskoj palati uz najviše državne počasti

Planirano je da dva državnika najpre održe zajedničko obraćanje, a nakon toga će uslediti razgovor u četiri oka, kao i svečana večera koju je u čast predsednika Vučića priredio francuski predsednik.

Ovo je dvadeseti susret dvojice predsednika, a u zvaničnoj poseti Parizu, predsednik Vučić boravi na poziv francuskog predsednika Makrona.

Uoči ovog susreta, predsednik Vučić izjavio je da će večeras sa francuskim predsednikom razgovarati o raznim temama, a pre svega o saradnji dve zemlje, kao i da će među glavnim temama biti odnos Beograda i Prištine i mogućnost prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Vučić je rekao da hoće da čuje i šta će Makron reći kao domaćin i predsednik mnogo veće zemlje i jedan od najznačajnijih lidera u svetu.

Vučić: Na Francusku smo najviše računali kada imamo neku muku, tako je i danas

Predsednik Vučić je poručio da je Srbija na Francusku uvek najviše računala i u Prvom i Drugom svetskom ratu, pa tako i danas kada imamo neki problem.

“Mi danas, ove godine obeležavamo 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi. Na Francusku smo najviše računali i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I danas, kada imamo problem, kada imamo muku neku, ja želim da vam kažem da sam i lično uvek mogao da se oslonim na Vas, da Vas pozovem. Želim francuskom narodu da kažem da su retki lideri u Evropi i svetu koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih”, rekao je Vučić.

Istakao je da Makron ima izuzetnu osobinu da je želeo da čuje mišljenje i da sasluša, makar mu se to mišljenje nije dopadalo uvek, makar mislio sasvim suprotno, one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu.

Makron: Evrointegracije Srbije su u zajedničkom interesu

Makron je izjavio da su evrointegracije Srbije u zajedničkom interesu, kao i da je siguran da Srbija može da ima stratešku ulogu.

On je uoči tet-a-tet sastanka sa Vučićem i zajedničke večere delegacija rekao da evrointegracije Srbije nisu nametnute, već da su suvereni izbor Srbije i da to ide ka modelu koji će omogućiti da brani suverenost Evrope.

“Uveren sam da Srbija može da igra važnu ulogu u osnaživanju strateške autonomije EU. Vi to već radite i sutra ćete to raditi svojim industrijskim razvojem”, rekao je Makron.

Istakao je i da učestalost kontakata govori o odnosima dve zemlje, kao i intenzivnost bilateralnih odnosa.

“Ono pokazuje koliko je prijateljstvo dve zemlje važno za Francusku: Prijateljstvo koje je obeleženo posvećenosti Srbije evropskoj budućnosti. Srce našeg partnerstva je podrška Francuske evrointegracijama Srbije”, rekao je Makron.

Normalizacija odnosa sa Prištinom je zalog za stabilnost regiona i Evrope

Makron je izjavio da je normalizacija odnosa sa Prištinom obećanje i zalog za stabilnost regiona i našeg kontinenta.

On je u zajedničkom obraćanju rekao da je to smisao Briselskog i Ohridskog sporazuma, zaključenog pre malo više od godinu dana i naglasio da će Francuska nastaviti da podržava posredničku ulogu Evropske unije.

“Svaka strana mora da doprinese putu i u tom smislu želim da pozdravim gest napravljen na obe strane, ali treba sad ići još dalje. Znam da ste spremni, i vi ste to ponavljali tokom našeg zajedničkog razgovora u Briselu. Za mene je taj put neophodan. Neophodno je da, s jedne strane, odgovorni za napad u Banjskoj prošle jeseni budu izvedeni pred sudove da odgovaraju za svoje dela. Treba sve napraviti da se takva drama ne ponavlja”, rekao je Makron.

Dodao je da je, sa druge strane, neophodno da se prevaziđu nepotrebne pretenzije nastale od nedavnih odluka Prištine u finansijskim transferima.

Rekao je i da će se truditi da izbori budu uskoro organizovani na severu KiM i da budu izabrani novi legitimni gradonačelnici.

“Svestan sam koliko su to teški kompromisi, ali i mogući, vođama koji imaju hrabrost i viziju da ih prihvate i poberu voće mira i tako doprinesu stabilizaciji regiona”, rekao je Makron.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /