in

Мали, јачање веза са Кином

БЕОГРАД –

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да Србија придаје велики значај даљем јачању стратешког партнерства са Кином, која је наш најважнији трговински партнер у Азији, и са којом робна размена бележи константан раст. Мали, који је председавао првом седницом Радне групе за припрему Нацрта споразума о слободној трговини између Србије и Кине, рекао је да је од 2012. до 2021. године извоз Србије у Кину повећан 152 пута.

Он је додао да је из године у годину наш извоз у Кину све већи, а у прошлој години је достигао скоро милијарду долара.

Задатак Радне групе је да дефинише обухват либерализације трговине и припреми Нацрт споразума о слободној трговини између Србије и Кине.

Мали је, на седници Радне групе која је одржана у Министарству финансија, истакао значај склапања тог споразума и даљег јачања трговинских веза са Кином, посебно за наше пољопривредне и прехрамбене произвођаче, као и за винаре и виноградаре, који ће своје производе моћи да продају под повољнијим условима на огромном кинеском тржишту.

Мали је истакао и да ће се склапањем споразума повећати конкурентност наше привреде, да ће порасти извоз, као и да се отварају врата за долазак нових инвестиција из целог света.

Мали очекује да ће, када буде ступио на снагу, Споразум о слободној трговини са Кином допринети даљем економском напретку наше земље и јачању српске привреде.