in

Mali: Novi blok B3 u Termoelektrani Kostolac najvažniji projekat

“Ovo je jedan od najvažnijih projekata u energetskom sektoru Srbije. Razgovarali smo o izazovima u izvođenju radova i načinima kako da te radove ubrzamo. To će biti prvi pogon od 1991. u Srbiji stavljen u funkciju, rekao je Mali i najavio nove sastanke na ovu temu u narednih desetak dana.

Kako je rekao, neophodno je da kineska i srpska strana zajedno prate dinamiku izvođenja radova u narednih nekoliko meseci.

“Ovaj ogroman projekat je od strateškog značaja za Republiku Srbiju i zato zajednički radimo na tome da on što pre bude i završen”, istakao je Siniša Mali i zahvalio sagovornicima na konstruktivnom razgovoru.

On je dodao da će snaga novog pogona biti 350 megavata i da će dugoročno obezbediti dodatnu sigurnost našeg elektro-energetskog sistema.

Kako je istakao, blokom B3 dobićemo novo moderno postrojenje za proizvodnju električne energije, prvo nakon skoro četiri decenije, koje će dovesti do energetske nezavisnosti Srbije i stabilnog snabdevanja građana i privrede.

Ministar Mali je naveo da Kina i Srbija imaju izuzetno razvijenu saradnju u mnogim oblastima, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu, kao i da je energetika jedna od njih.

“Srbiju i Kinu veže čelično prijateljstvo koje se neprekidno produbljuje i to pre svega zahvaljujući dobrim odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga”, istakao je potpredsednik Vlade i dodao da saradnja dve zemlje daje bogate rezultate.

Lo Ćei je zahvalio na ukazanom poverenju navodeći da je kompanija CMEK zainteresovana za dalju saradnju na novim projektima.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /