in

Мали са Хилом о економским односима, Отвореном Балкану и енергетици

Саговорници су разговарали и о ситуацији у енергетском сектору, и сагласили се да она мора да буде боља.

Мали је рекао да је тај сектор виталан за сваку економију и да може да буде извор привредног раста. Додао је и да је важно да се направи јасна стратегија у енергетици, како бисмо знали шта радимо у наредним годинама.

Амбасадор је нагласио да су САД у том смислу на располагању да помогну Србији.

Мали је истакао да је економска ситуација у Србији стабилна, те да је важно што је на време спроведена фискална консолидација јер је наша земља спремна дочекала кризу, саопштено је из ресорног министарства.

Он је додао да је управо због тог одговорног понашања било простора да се помогне привреди и грађанима за време пандемије, што је допринело да стопа незапослености данас буде на нивоу од пре почетка пандемије коронавируса, а јавни дуг под контролом.

Мали је рекао и да се у Србији тренутно гради 10 ауто-путева, те да је важно што се велики новац из буџета издваја за капитална улагања, која доприносе расту БДП-а и подижу квалитет живота грађана. Додао је и да је Србија прошле године по први пут емитовала зелену обвезницу, те да ће се тај новац користити искључиво за еколошки прихватљиве пројекте.

Тема састанка је била и иницијатива Отворени Балкан, коју је Хил посебно похвалио, и истакао да је важно да и друге земље у региону приступе овој иницијативи, како би она искористила свој пун потенцијал.

Мали је рекао да ова иницијатива значи много бољу повезаност, лакше кретање људи и роба, нова радна места, и да је Србија томе потпуно посвећена. Министар је нагласио и да је Србија на европском путу и да је важно да цео регион постане део Европске Уније, те да је време да „почнемо да размишљамо заједно“.

Мали је поклонио амбасадору реплику „Душановог динара“ и истакао да се нада да ће током његовог мандата односи две земље бити додатно унапређени.