in

Mali: Srbija se ponašala domaćinski, ima rezultate, MMF podrška

“Razgovaraćemo o trenutnom statusu Srbije i o eventualnom novom stend baj aranžmanu, ali je najvažnija poruka da se Srbija ponašala domaćinski, da je prethodnih godina aktivno sprovodila sve reformske ciljeve i da je zaštitila svoju zemlju od udara krize, ali je podrška uvek dobrodošla”, rekao je Mali na sastanku u Ministarstvu finansija, na početku dvonedeljne misije MMF-a.

Mali je istakao da je Srbija tokom prethodnih aranžmana ispunila svih 18 zadatih reformskih ciljeva iz 2018. godine, te još osam tokom 2021, dok u ovom trenutku, u toku rad na ispunjenju još pet reformskih ciljeva, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Među njima najvažniji je zadatak koji se odnosi na fiskalna pravila, odnosno usvajanje novog fiskalnog pravila o deficitu koje će biti vezano za javni dug”, poručio je Mali.

On je istakao ekonomske rezultate koje je Srbija postigla u proteklih nekoliko godina, ukazavši na rekordno nisku nezaposlenost koja danas iznosi 8,9 odsto u drugom kvartalu ove godine, dok je 2012. svaki četvrti građanin bio bez posla, budući da je ova stopa iznosila 25,9 odsto.

Mali je podsetio i da je bruto domaći proizvod Srbije u apsolutnom iznosu te godine iznosio 35 milijardi evra, dok će ove godine premašiti 60 milijardi evra, te da bi deficit budžeta sigurno bio ispod ciljanih tri odsto da se nije desila energetska kriza u drugoj polovini godine, zbog koje Srbija izdvaja dodatna novčana sredstva.

“U prva dva kvartala godine imali smo zdrav rast srpske ekonomije, zaista verujem da smo u reformama i ekonomskom razvoju dali svoj maksimum. Usled novonastale krize, važna nam je podrška MMF-a”, zaključio je Mali.

On je dodao da je Srbija spremna da prati dalje pravac oporavka kako bi što bezbolnije prebrodila i novu svetsku krizu, uz očuvanje svih do sada postignutih ekonomskih rezultata.

Mali je sa Martejnom razgovarao i o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu, o novonastalim izazovima u sektoru energetike i neophodnim investicijama u energetici, najvažnijim stavkama aktuelnog budžeta, te rebalansu koji se očekuje, završetku reformskih ciljeva iz aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike i definisanju eventualnih novih reformskih i kvantitavnih ciljeva, navedeno je u saopštenju.

O novom kreditu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Vlada Srbije sledeće dve nedelje razgovarati sa misijom MMF-a o nastavku aranžmana sa tom finansijskom institucijom, ali i o novim kreditima od MMF.

Gostujući na RTS-u, Mali je rekao da će se sa Misijom MMF-a, koja danas dolazi u posetu Beogradu, razgovarati o postojećoj krizi u svetu i načinu na koji ta kriza utiče na srpsku ekonomiju, kao i o postojećem aranžmanu sa MMF-om koji ističe u januaru 2023.

“Nas interesuje i na koji način, kroz MMF, možemo da dođemo do jeftinijeg novca. Kamate idu gore, novac je sve skuplji i ako hoćemo negde da nabavimo novac, jedan od izvora je MMF”, rekao je Mali.
On je istakao da je jutros gledao podatke iz trezora i da Srbija ima na računu 303,4 milijarde dinara ili više od 2,5 milijardi evra.

“Sve svoje obaveze država redovno ispunjava i sa novcem nema nikakav problem. Ono što želimo je da vidimo kako će se stvari odvijati u budućnosti, svesni ogromne energetske krize i povećanja cena energenata. Naš cilj je da obezbedimo dovoljno gasa i goriva, a teret te krize je država opet preuzela na sebe jer nismo značajno povećavali cene energenata, koje su i dalje najniže u Evropi”, istakao je Mali.

Ministar je naveo da Srbija ima dovoljno novca, ali sa uz pomoć MMF-a bila bi obezbeđena stabilnost i za narednu godinu.

“Imamo dovoljno gasa, kontrolišemo cene dizela, benzina i osnovnih životnih namirnica da bi kontrolisali inflaciju. Hoćemo da budemo spremni, odgovorno vodimo politiku. Pokazali smo se kao pouzdani partneri sa MMF i hoćemo da nastavimo sa tim. Naša želja je da povećavamo standard građana Srbije i očuvamo makroekonomsku stabilnost”, poručio je Mali.

On je podsetio i šta je Srbija sve uradila od 2015., od kako sarađuje sa MMF-om.

“Samo od 2018. ostvarili smo 26 velikih reformskih ciljeva, a ostalo ih je još pet. Uspeli smo na kovid krizu da odgovorimo sa 8,8 milijardi evra pomoći ekonomiji, a poslednje dve godine imali smo najbrže rastuću ekonomiju u Evropi. Ove godine ćemo imati više od 60 milijardi BDP-a, a 2010. bio je 33 milijarde. Imamo istorijski najnižu stopu nezaposlesti ikada i ona je 8,9 odsto, dok je 2012. bila je 25,9 odsto”, navodi Mali i dodaje da nam je upravo aranžman sa MMF pomogao nam je da sprovedemo reforme brzo i efikasno.

“Za devet meseci ove godine više od tri milijarde evra stranih investicija ušlo je u Srbiju, uprkos krizi. Udeo javnog duga u BDP je 53,7 odsto, a velike zemlje imaju i preko 100 odsto, čak i 200 odsto udela duga u BDP”, naveo je ministar finansija.

On najavljuje da će do kraja sledeće nedelje biti izabrana nova Vlada Srbije i da će odmah biti urađen rebalans budžeta, kao i da će biti najavljena povećana penzija od 1. novembra od devet odsto, a od 1. januara i dodatnih 12 odsto.

“Od 1. do 14. decembra biće otvorene prijave za mlade od 16-29 godina da dobiju 5,000 dinara i pozivam ih da se jave, a isplata će biti posle 15. novembra”, rekao je ministar.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /