in

Малобројни Буњевци у Мађарској веома тешко одржавају своју културу и традицију

Малобројни Буњевци у Мађарској, који у највећем броју живе у околини Баје, веома тешко одржавају своју културу и традицију. Људи су све старији, а млађе то већ мање интересује.

„Код куће се дивани буњевачки, што је као традиција. То су све ови стари што знају, што су од својих старих научили”, каже Иван Зомборчевић

„Од детињства смо у томе. Трудимо се да одржимо обичаје, али језик већ слабије говоримо”, додаје Марија Колар.

„Живим у Сентиштвану, где је некада било много Буњеваца. Имам једну свеску из 1899.године са њиховим именима. Сада, нажалост, унуке и праунуке то више не занима. То је јако тужно”, сматра Шандор Миоковић.

Буњевцима у Мађарској значајну помоћ пружају буњевачке институције из Србије.

„Задовољство је видет да овде још увек има свита који зна и памти буњевачки, међутим то је све старији свит. Оно што нас очекива овде у будућности јесте управо да се учи овај језик и да се на тај начин развија, То је оно што је, чини ми се, у овоме тренутку најважније, осим чињенице да им је потребна подрша Мађарске”, истиче Сузана Кујунџић Остојић, председница Буњевачког националног савета у Србији.

буњевци, у, ху, 3

„Ми морамо да чувамо наш матерњи језик, нашу културу, и онда ако држава помогне прихватљиво је. А не обрнуто. Ми ништа у нас не улажемо, у своју дицу и унучад, него очекујемо дам држава све омогући, да нам да. То тако неће ићи”, сматра Рајко Тумбас, председник У.Г. „Невен”, из места Каћмар у Мађарској.

Буњевци у Мађарској су већ неколико пута тражили од државе да их призна као националну кањине, без успеха. Сада траже од надлежних органа да им дозволи да се изјасне као Буњевци.

„Желимо да на попису становништва, који се одржана на јесен, то исправе. Да све оне који се изјасне као Буњевци тако и рачунају, а да Хрвати буду само они који се тако изјашњавају”, објашњава Чаба Камерман из Баје у Мађарској.

За разлику од Србије, где је признато више од 20 националних мањина, у Мађарској их има свега 13, али Буњевци нису међу њима, кажу саговорници РТВ-а.