in

Марку Марковићу награда „Милош Жутић“ за 2020.

Публици се, пре почетка саме представе, обратио председник Удружења драмских уметника Србије, Војислав Брајовић, који је Марку Марковићу и уручио ово признање. 

„За најбољу улогу у представама премијерно изведеним у периоду од 01.7.2019. до 30.6.2020. год, номиновано је 10 кандидата у девет представа: Слободан Бештић, Игор Ђорђевић, Јелена Илић, Сања Марковић, Ивана Николић, Павле Пекић, Јелена Петровић, Ивана Поповић Илијин, Исидора Симијоновић и Марко Марковић“, рекао је Брајовић.

Одлуку о добитнику једногласно је донео Жири у саставу: глумице Јована Гавриловић и Вања Ејдус (председница Жирија), редитељка Милица Краљ и позоришни критичар и театролог Александар Милосављевић.

Војислав Брајовић изнео је образложење жирија.

„У сценској фресци која на језик драме и театара преводи роман Ђорђа Лебовића Semper idem, Марко Марковић спаја улоге главног јунака Ђорђа и Наратора који нас проводи кроз ову дирљиву и драматичну причу. А она обухвата Ђорђево детињство, дечаштво и његову рану младост, обухвата дуги период сазревања дечака разапетог између породичне драме и злог времена које не мари за личне трауме, нити се обазире на све оно што припада нормалном детињству. Своје сложене глумачке задатке Марковић решава пажљиво успостављајући унутрашњу дистанцу Наратора према судбини главног јунака, али и Ђорђа у односу на драматична збивања чији је он актер. Избегавајући замке баналног тумачења лика детета, Марко своди манифестовање детињастог понашања на одмерене гестове, а опет успева и да пронађе решења и адекватне глумачке поступке којима сугестивно креира карактер знатижељног дечака принуђеног да прерано сазри. Нервом искусног глумца, он пажљиво креира ситуације у којима је неопходно приказати Ђорђеву младалачку наивност и, што је много важније, невиност. На тај начин, његов Ђорђе је истовремено и протагониста приче, њен главни покретач и приповедач који са дистанце – временске и психолошке – коментарише њен ток. Сматрамо да је управо због ових квалитета Марко Марковић заслужио да се нађе у глумачкој породици коју спаја таленат и личност великог Милоша Жутића,“ завршио је Брајовић.

воја, брајовиц, марко, марковиц

Награда се састоји од бронзане плакете са ликом Милоша Жутића – рад академског вајара Звонка Новаковића, дипломе на пергаменту – рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића и новчаног износа.

Након уручења награде „Милош Жутић”, Марку Марковићу, он је ускочио у улогу Ђорђа и поново нас одушевио, играјући са својим колегама у наредних шест сати – неуморно и предано, баш онако како то увек и чини.