in

Maša Đukić odbranila titulu prvaka Srbije i već gleda ka Saudijskoj Arabiji

Maša Đukić odbranila titulu prvaka Srbije i već gleda ka Saudijskoj Arabiji

“Uspela sam da ponovim uspeh iz 2023, međutim sada vidim koliko je lakše osvojiti, nego odbraniti titulu. Taj pritisak me je pratio mesecima. Ali ako znate šta želite, postavite sebi cilj i sremite ka njemu, rezultat će doći. Naravno da se odričete mnogih stvari, znate gde želite da budete i onda je i taj zadatak, iako i dalje težak, na kraju i ostvariv. Imala sam dobre pripreme u Sofiji pred državno i ovim putem se zahvaljujem treneru Petru Volkonskom koji je dao sve od sebe da ostvarim zacrtan cilj i naravno svim sponzorima koji veruju u mene ” istakla je Maša Đukić.

Ova 16-godišnja kadetska reprezentativka Srbije, koja je pažnju na svoj talenat skrenula još prošle godine osvajanjem titule državnog kadetskog prvaka, napravila je veliku promenu pošto je se iz Novog Sada preselila u Beograd gde trenira u mačevalačkom klubu Crvena zvezda, ali školu i dalje pohađa u svom rodnom gradu.

” Znala sam šta me čeka, ali isto tako znam i šta je moj cilj. Zvezda je institucija i jedna velika porodica i nije mi bilo teško da se brzo uklopim. Zahvalnost predsednici kluba Svetlani Višnjić Petronijević, zatim i generalnom sekretaru Zoranu Timiću, kao i mom najomiljenijem treneru i psihologu Ivici Subiću. Naravno i svim takmičarima i mojim velikim prijateljima koji su uz mene. Imam samo da kažem: “Hvala što postojite, Zvezda je moja druga porodica” u dahu rekla je Maša i nastavila.

” U početku sam išla tri puta nedeljno, da bih poslednjih meseci odlazila svaki dan u Beograd na trening. Moj dan zna da počne u šest ujutro i da se završi posle ponoći. “Soko”mi je postao druga kuća. Učim u vozu, na stanici, aerodromima, avionima, kolima, u sali. Teško je, nekad spavam samo četiri sata kako bih uspela da nadoknadim gradivo iz škole. Moja gimnazija Laza Kostić u Novom Sadu je dobra i teška, bila sam svesna kada sam je upisivala jer znam čime želim da se bavim u životu. Imam podršku pre svega razredne starešine Vesne Zečević, pa svih ostalih profesora koji razumeju moj trud, rad i zalaganje u sportu. Odličan sam đak, nadam se takvom završetku i ove školske godine” rekla je.

Maša Đukić pokušala je da objasni kako izgleda jedan mačevalački trening i koje su najvažnije karakteristike koje jedan dobar mačevalac treba da poseduje?

Jedan trening počinje kao i u svakom sportu zagrevanjem, posle toga trener nam daje vežbe, savetuje i na kraju radimo sparing. Trening traje između dva i tri sata. Dobar mačevalac pre svega mora da bude maksimalno posvećen ovom sportu, da ga voli i kad je najteže. Da ima brze noge, brzu ruku i da mu misli budu najbrže. Kao da igrate šah 200 na sat. Mene pokreće ljubav, treniram već 13 godina i dalje sam zaljubljena kao prvog dana. I jako bitna stavka je porodica. Moja porodica je moja najveća podrška.

Srbija još uvek kaska za najrazvijenijim zemljama u mačevanju, ali Maša kaže da postoji dosta talenata i sve više takmičara.

” Najuspešnije zemlje su Italija, Francuska, Mađarska, Velika Britanija, Ukrajina, Rusija. Te zemlje mnogo više ulažu u mačevanje. Imaju ozbiljne sale i opremu. Srbija još uvek malo kaska za najboljima. Ali verujem da ćemo i njih stići. U Srbiji postoji 15 klubova, a svake godine sve više i više imamo novih takmičara. Tako da ovaj sport postaje popularan i kod nas, a verujem kada se bude napravio prvi veći rezultat na međunarodnoj sceni, da će biti još masovniji.

Sredinom aprila, 16-godišnju Novosađanku očekuje nastup na Svetskom kadetskom i juniorskom prvenstvu u Saudijskoj Arabiji.

” Jedina sam devojka koja iz Srbije nastupa i u kadetskoj i u juniorskoj disciplini. Ponosna sam što imam priliku da predstavljam svoju zemlju i da brani boje srpske zastave. Na pritisak rezultata sam navikla. Očekujem dobar rezultat” nagovsetila je.

San da jednog dana za Srbiju nastupa na Olimpijadi, a prvi cilj su Igre u Los Anđelesu za 4 godine.

” Verujem u čuda. Znam da sam još mlada, ali želim da za već četiri godine budem na Olimpijadi. Kada imate podršku porodice, voljenih osoba, iskrenih prijatelja, a imate ljubav prema onome što radite, sve je moguće” kaže Maša.

 Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /