in

MAT: Rast BDP u prva dva meseca 5,7 odsto, premašio godišnju projekciju

BEOGRAD –

Realni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prva dva meseca ove godine međugodišnje je uvećan za oko 5,7 odsto a tekuća dinamika premašuje projektovanu stopu rasta BDP-a od 3,5 odsto, na nivou cele godine, navodi se u oceni privredne aktivnosti u najnovijem broju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u izdanju Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije.

Kada je reč o industrijskoj proizvodnji ona je u februaru 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine uvećana za 8,4 odsto a presudni doprinos ovakvom rezultatu potekao je od rasta prerađivačke industrije.

U analizi se ističe da je u februaru zabeleženo i prvo uvećanje međugodišnje vrednosti spoljnotrgovinske razmene, nakon 10 meseci kontinuiranog

opadanja.

U prva dva meseca, približno četiri petine robnog uvoza, preciznije 79,3 odsto, bilo je pokriveno izvozom, dok je godinu dana ranije ovaj procenat bio 75,7.

Priliv stranih direktnih investicija je bio veći nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok je republički budžet bio u suficitu.

Zabeležen je i zamašan međugodišnji rast zarada i rast prometa u trgovini na malo.

Što se inflacije tiče, autori analize navode da je u februaru nastavljeno smanjivanje međugodišnje inflacije koje je započelo u aprilu 2023. godine, kao i da će se takav trend nastaviti, pošto u Narodnoj banci Srbije povratak međugodišnje inflacije u granice cilja od 3,0 odsto plus minus 1,5 odsto, očekuju već u maju.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /