in

МАТ: Раст производње у рударству и прерађивачкој индустрији

БЕОГРАД –

Јачање динамике производње у марту је било очекивано, али статистички подаци за овај месец су на први поглед изненађујући, посебно када је реч о расту индустријске производње, оцењује се у најновијем издању билтена Макроекономске анализе и трендови (МАТ) Економског института и Привредне коморе Србије .

Аутор анализе привредне активности Стојан Стаменковић истиче да не само што су у марту повећане и десезониране и трендне вредности укупне индустријске производње, него је остварен и изузетно висок међугодишњи раст укупне индустријске производње.

Тај раст је, наводи он, инициран одржавањем рекордног међугодишњег раста производње рударства успостављеног средином 2021. године, као и изузетно високим порастом производње прерађивачке индустрије.

Додаје међутим да оцена о интензитету убрзавања производње прерађивачке индустрије на основу података за март изискује одређену резерву.

Ово зато што је три четвртине међугодишњег пораста производње прерађивачке индустрије донео скок пораста производње нафтне индустрије који није резултат текућег раста, већ ниске базе за поређење због периодичног заустављања производње ради ремонта, што је био случај у марту претходне године.

Када би се тај ефекат искључио, подаци за март би се, оцењује Стаменковић, уклопили у тенденцију која је растућа, али не екстремно.