in

Медији: Бивши јапански премијер Шинзо Абе преминуо након напада у Нари

Званичници су раније саопштили да је Абе упуцан у врат и груди и да има значајно унутрашње крварење.

Абе (67) је држао говор током кампање за недељне изборе за горњи дом парламента, Дом саветника, када га је из ватреног оружја ранио наоружани нападач Тецуја Јамагами (41), који је ухапшен је на лицу места због сумње за покушај убиства.

Нобуо Киши, министар одбране у јапанској влади, саопштио је да је реч о неопростивом чину, без обзира на мотивацију нападача.

Блинкен забринут због стања Абеа

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изразио је данас дубоку забринутост због стања бившег јапанског премијера Шинза Абеа, који је рањен у атентату током предизборног скупа у граду Нара.

“Наше мисли, наше молитве су са њим, са његовом породицом, са народом Јапана“, рекао је Блинкен на маргинама састанка Г20 на индонежанском острву Бали, преноси Ројтерс.

„Ово је веома, веома тужан тренутак. Чекамо вести из Јапана“, додао је Блинкен.

На Абеа су испаљена два метка, а други га је хитац погодио у леђа, након чега се срушио на земљу.

Бивши јапански премијер се држао за груди кад је пао на тло и видео се траг крви на његовој кошуљи.

Он је транспортован у болницу у тешком стању, наводи Кјодо.

Човек осумњичен да је пуцао на Шинзо Абеа рекао је полицији да није био задовољан бившим јапанским премијером и да је намеравао да га убије, саопштила је национална телевизија НХК, позивајући се на полицију, преноси Ројтерс.

Осумњичени, за кога се наводи да је био бивши припадник јапанске морнарице, тренутно је у полицијском притвору.

јапан,, напад,, схинзо

Шинзо Абе је посетио Србију 2018. године, што је била прва посета Београду на тако високом нивоу у последње три деценије, а одликован је на Видовдан ове године орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Јапана.

Објављени снимци и фотографије напада

На снимцима и фотографијама јапанских медија приказани су неки детаљи овог атентата.

Јапански јавни сервис НХК приказао је снимак Абеа који држи предизборни говор испред железничке станице када су се чула два пуцња, након чега је камера накратко заклоњена, а онда су се могли видети службеници обезбеђења како обарају мушкарца на земљу, преноси Ројтерс.

Извор: Guardian News (YouTube)

Фотографија агенције Кјодо приказује Абеа како лежи на леђима, на улици, поред заштитне ограде, а на његовој белој кошуљи се виде трагови крви.

Виде се и људи у гомили око њега, док је један вршио поступак реанимације преко масаже срца.

Полиција је саопштила да је ухапшен 41-годишњи мушкарац осумњичен да је извршио напад на Абеа у граду Нара на западу земље.

Он је идентификован као Тетсуја Јамагами (41), становник Наре.

Осумњичени дао изјаву, намеравао да убије Абеа

Човек осумњичен да је данас пуцао на Шинзо Абеа, рекао је полицији да није био задовољан бившим јапанским премијером и да је намеравао да га убије, јавила је национална телевизија НХК, позивајући се на полицију.

Осумњичени, за кога се наводи да је бивши припадник јапанске морнарице, тренутно је у полицијском притвору, пренео је Ројтерс.

Он је идентификован као Тетсуја Јамагами (41), становник Наре.

Две жене очевици инцидента рекле су за НХК да је мушкарац пришао Абеу с леђа док је држао говор, преноси Гардијан

Чуо се први пуцањ, а чинило се да нико није повређен, рекли су сведоци.

Када је испаљен други хитац, Абе је пао на земљу и људи су пожурили да му помогну.

Абе је хитно пребачен у болницу данас, у тешком стању, након што је погођен из ватреног оружја током предизборног говора у граду Нари, на западу земље, пред парламентарне изборе у недељу.