in

Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu; Memić: Budžet za turizam u 2023. nikad veći

Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu; Memić: Budžet za turizam u 2023. nikad veći

On je na otvaranju 53. Međunarodnog sajma turizma na Novosadskom sajmu najavio da će naredni budžet za turističku infrastrukturu biti za 20 odsto veći u odnosu na ovogodišnji.

Pored toga, Memić je naglasio da će 2022. godina biti rekordna po ostvarenom turističkom prometu, jer je u prvih devet meseci realizovano ukupno 9,3 miliona noćenja, što je gotovo na nivou cele 2019. godine, u kojoj je ostvareno 10 miliona noćenja.

Govoreći o turističkoj ponudi Vojvodine, ministar je istakao da će u prvoj polovini sledeće godine biti završen kapitalni projekat izgradnje spa centra sa akva parkom na Paliću, koji su prethodnih godina zajednički finansirali resorno ministarstvo, Grad Subotica i AP Vojvodina.

“Spa centar sa akva parkom na Paliću biće najveći sadržaj ovog tipa od Beograda do Segedina”, ocenio je on.

Podsetio je i da je u periodu od 2015. godine do 2022. godine širom Vojvodine u razvoj turističke infrastrukture resorno ministarstvo uložilo milijardu dinara.

“Pored obogaćivanja turističke ponude, u narednom periodu intenzivnije ćemo raditi i na iskorišćavanju turističkih potencijala Vojvodine koji se pre svega odnose na lovni turizam, gastronomiju i biciklizam”, dodao je on.

Memić je pozdravio odluku organizatora da ovogodišnji partner sajma bude Crna Gora, pogotovo imajući u vidu potrebu za daljim aktivnostima u cilju zajedničkog nastupa na dalekim tržištima.

Specifičnost otvaranja ovogodišnjeg sajma je što je upriličeno tako da su svi govornici istovremeno prislonili dlan na “video zid”, čime su i virtuelno otvorena vrata Sajma turizma.

U ime Novog Sada kao grada domaćina Sajma turizma, želim posebno da pozdravim naše goste iz Crne Gore, kao zemlje partnera ovog sajma. Dve evropske titule kojima je ovenčan Novi Sad, a to su Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, uticale su na celokupan imidž Srbije, rekao je gradonačelnik Đurić.

Naš grad, kako je istakao, postao je jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u ovom delu Evrope, turizam je u stalnoj ekspanziji, a nagrade i priznanja se samo nižu, na šta smo jako ponosni, saopšteno je iz gradske uprave.

Pre 10 godina, broj noćenja u Novom Sadu iznosio je 220.000, a do kraja tekuće godine broj noćenja bi mogao da dosegne brojku od fantastičnih pola miliona noćenja turista, što bi bio novi rekord za Novi Sad, kazao je Đurić.

Turizam je jedna od najperspektivnijih privrednih grana, i zato očekujem ća ćemo ova tri sajamska dana iskoristiti da širimo znanja, iskustva i potencijalnu saradnju. Organizatorima i izlagačima želim uspešne poslovne dane, a svim posetiocima da uživaju u ovom jedinstvenom sajmu, ali i našem Novom Sadu, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Ministar Đurović naglasio je, u ime Vlade Crne Gore, da mu je čast što je na Sajmu turizma i izrazio želju da tokom manifestacije budu osnažene ekonomija i turizam svih zemalja učesnica.

Ministar Memić je rekao da ga raduje što je ovogodišnje izdanje sajma turizma izdvojeno iz LORIST-a i najavio da će naredna godina za turizam Srbije biti izrazito razvojna, posebno u oblasti ulaganja u turističku infrastrukturu.

Prilikom obilaska mnogobrojnih štandova, medijima su su se obratili i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Radojević je istakao da je turizam važan segment privrede grada i da samo se samo zajednički, timski i sinergijom više činilaca postižu vrhunski rezultati.

Martinović je rekao da je upravo zahvaljujući dobroj saradnji Grada i NSZ, stopa nezaposlenosti u Novom Sadu danas rekordno niska, a da će ta nacionalna služba za zapošljavanje u narednom periodu staviti akcenat na obrazovanje i razvoj kvalitetnih kadrova u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Na Sajmu je prisutno više od 250 učesnika iz 14 zemalja, a pored Srbije, tu su izlagači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije.

Tri dana u Novom Sadu

Otvaranju 53. Međunarodnog sajma turizma na prisustvovao je Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. Pozdravnu reč, pored gradonačelnika, tom prilikom prisutnima su uputili i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović, kao i ministar turizma i omladine Srbije Husein Memić.

Specifičnost otvaranja ovogodišnjeg sajma je što je upriličeno tako da su svi govornici istovremeno prislonili dlan na “video zid”, čime su i virtuelno otvorena vrata Sajma turizma.

novi, sad, medjunarodni, sajam, turizma

“U ime Novog Sada kao grada domaćina Sajma turizma, želim posebno da pozdravim naše goste iz Crne Gore, kao zemlje partnera ovog sajma. Dve evropske titule kojima je ovenčan Novi Sad, a to su Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, uticale su na celokupan imidž Srbije. Naš grad je postao jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u ovom delu Evrope, turizam je u stalnoj ekspanziji, a nagrade i priznanja se samo nižu, na šta smo jako ponosni. Pre deset godina, broj noćenja u Novom Sadu iznosio je 220 000 hiljada, a do kraja tekuće godine broj noćenja bi mogao da dosegne cifru od fantastičnih pola miliona noćenja turista, što bi bio novi rekord za Novi Sad. Turizam je jedna od najperspektivnijih privrednih grana, i zato očekujem ćemo ova tri sajamska dana iskoristiti da širimo znanja, iskustva i potencijalnu saradnju. Organizatorima i izlagačima želim uspešne poslovne dane, a svim posetiocima da uživaju u ovom jedinstvenom sajmu, ali i našem Novom Sadu”, rekao je Đurić.

Ministar Crne Gore Đurović naglasio je, u ime Vlade Crne Gore, da mu je čast što je na Sajmu turizma i izrazio želju da tokom manifestacije budu osnažene ekonomija i turizam svih zemalja učesnica. Ministar Memić je rekao da ga raduje što je ovogodišnje izdanje sajma turizma izdvojeno iz LORIST-a i najavio da će naredna godina za turizam Srbije biti izrazito razvojna, posebno u oblasti ulaganja u turističku infrastrukturu.

Prilikom obilaska mnogobrojnih štandova, medijima su se obratili i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Radojević je istakao da je turizam važan segment privrede grada i da samo se samo zajednički, timski i sinergijom više činilaca postižu vrhunski rezultati. Direktor Martinović je rekao da je upravo zahvaljujući dobroj saradnji Grada i NSZZ, stopa nezaposlenosti u Novom Sadu danas rekordno niska, a da će ta nacionalna služba za zapošljavanje u narednom periodu staviti akcenat na obrazovanje i razvoj kvalitetnih kadrova u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Na Sajmu je prisutno više od 250 učesnika iz 14 zemalja, a pored Srbije, tu su izlagači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /