in

Михајловићева: Нема јефтине енергије, мораћемо да штедимо

БЕОГРАД –

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да ће Влада обезбедити довољне количине енергије и енергената за наредну зимску сезону, али да то неће бити ни једноставно ни јефтино, због чега је важно да сви рационалније користимо енергију и да штедимо.

„Неће бити једноставно припремити се за зиму, посебно што ће бити потребно време да и ЕПС стане на ноге после колапса који се десио децембра прошле године. Србија ће морати да доноси одређене одлуке и мораћемо сви да учествујемо у процесу рационализације. Спремни смо за сваки сценарио, али је друго питање колико ће то да нас кошта, јер нема јефтине енергије, цела Европа се сада бори са тим да уопште обезбеди довољне количине енергије“, рекла је она гостујући на Телевизији Хепи.

„Морамо сви да схватимо да енергетска криза није настала зато што ми нисмо радили нешто добро, већ зато што се на глобалном нивоу дешава криза. Сада због рата у Украјини, пре тога смо имали постпандемијску кризу, и морамо да водимо рачуна о енергији, да не будемо опуштени, већ да се понашамо рационалније и да штедимо. Невероватно је да су топлане претходних дана потрошиле милион кубних метара гаса на грејање, уместо да те количине имамо у складишту. Наш однос према енергији мора да се промени и да сви схватимо да је енергија најважнији ресурс, а ми нажалост немамо такав осећај“, рекла је она.

Она је поновила да је диверзификација снабдевача гасом приоритет за Србију и да ће завршетком интерконекције са Бугарском наредне године добити могућност да гас добијемо из ЛНГ терминала у Грчкој или из Азербејџана, као и да је план да се повезујемо у гасном сектору и са Северном Македонијом и са Румунијом.

„Морамо да мислимо унапред и да доносимо одлуке које ће осигурати енергетску безбедност у наредних 10 година, јер без енергије нема ни привреде, ни економије, ни развоја. Једина опција јесте да увозимо гас, због чега је суштински важно да имамо неколико снабдевача. Почиње изградња новог ЛНГ терминала у Грчкој и већ сада многе земље претендују да користе тај гас и договарају количине“, изјавила је Михајловићева.