in

Милановићев „вето“ на улазак Финске у НАТО и одјекује до Кијева и Москве

„На самиту НАТО уложићу вето на позивницу, ако то буде на том нивоу. Као ђаво грешну душу прогонићу сваког посланика који буде био за“, рекао је Милановић, а преноси хрватски Index.

Милановић је на обележавању Дана Вуковара назвао хрватску владу „издајничком“, а рекао је и да је поздрав За дом спремни штетан за Хрватску.

„Имамо издајничку владу, издају Хрвате у БиХ, а тај народ тамо тражи јако мало, само основе, државу где се поштују национална права“, рекао је Милановић.

Он је оценио да се у БиХ очекује да се игнорише чињеница да постоје Хрвати, Срби и Бошњаци, па да Бошњаци могу да прегласају Хрвате.

„За ово смо се припремали, потопићемо их интелектуално, мене неће сломити. Играју на издајничку владу. Ја не желим бити симпатичан у Бриселу, није ме брига, то су тамо безвезњаци“, рекао је Милановић.

Он је рекао да је поздрав „За дом спремни“ штетан за Хрватску.

„Али онда ћу рећи и у Борову да четнички споменик мора да се зарони у реку. Али то издајничка влада неће направити“, рекао је Милановић говорећи о стању у Вуковару.

Осврнуо се и на изјаве бившег руског премијера и актуелног потпредседника Савета за националну безбедност Дмитриј Медведева који је рекао да ће се Украјинци осветити Милановићу због његових ставова и изјава о Украјини и Русији.

Он је нагласио да није на страни Русије и да не познаје Медведева и истакао да је на страни Хрватске.

„Покушавам да за хрватски народ искамчим што више. Третирају нас као будале, као нацију трећег реда, све то скупа хуљски и удбашки подупире (хрватски премијер Андреј) Пленковић само да би се обрачунали са мном, то је најстрашније“, рекао је Милановић.

Медведев тврди да Милановићу прети одмазда Кијева

Заменик председника Савета за националну безбедност Русије, Дмитриј Медведев поручио је хрватском председнику Зорану Милановићу да му ускоро прети одмазда Кијева, због његових ставова о Украјини и Русији.

„О новим непријатељима Украјине“, стоји у наслову поруке бившег руског премијера на његовом налогу на Телеграму.

Медведев пише и да „Украјина све више без церемоније седа на врат европских спонзора“ и да се „Американци још увек боје“.

„Јасно је да је увек мало оружја, плаћеника и новца. Похлепни европски челници не желе да издвоје праву цифру. Не цене Трг који стоји на челу борбе против тираније руског света. Сада се европски челници додају на пописе забране на интернет страници Миротворац. Тамо су стигли званичници попут хрватског председника Зорана Милановића и мађарског премијера Виктора Орбана. Као што сирочад не схватају своју срећу, не воле Украјину у пуној снази. Изволите, сада сте наши непријатељи! Патите!“ пише Медведев, пренео је хрватски портал Индеx..

Медведев пише и о „одмазди Кијева“.

„Таквом ће брзином ускоро, управо у европским престоницама, украјински нацисти лично извршити репресију против непожељних газда и ‘одвојити јагањце од јараца’. Из тог разлога председници и премијери Француске, Немачке, Италије и осталих – опрез. И ви сте сумњиви“, закључује Медведев.

Миротворац је база података екстремистичке украјинске интернет странице на којој је недавно завршио и Милановић, а он је тамо оптужен за „хуманитарну агресију на Украјину, помагање руске агресије, дистрибуцију руске пропаганде и подржавање и оправдавање руске агресије на Украјину“, наводи хрватски портал.

Радман:Милановић наноси штету Хрватској и Хрватима у БиХ

Парламентарна већина подржава могуће придруживање Финске и Шведске НАТО, а изјаве председника Зорана Милановића о блокади проширења наносе велику штету угледу и веродостојности Хрватске, изјавио је данас хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман.

Грлић Радман је председника Милановића назвао „издајником“ и „рушитељем владе“.

„Тезе председника Зорана Милановића наносе велику спољнополитичку штету Хрватској, срамоте нас у међународној заједници, а будући да доводи у изравну везу питање решавања положаја хрватског народа у БиХ, такође штете и Хрватима у БиХ“, истакао је Грлић Радман након састанка владајуће коалиције, преноси агенција Хина.

Како је рекао шеф хрватске дипломатије, Хрватска препознаје важност Финске и Шведске као високоразвијених земаља кад су у питању владавина права и демократија, поштовање људских права и сматра да ће њихово чланство у НАТО придонети јачању колективне обране и сигурности.

Додао је да Милановић „срозава репутацију и веродостојност Хрватске и у очима међународне заједнице ствара њену перцепцију као инцидентне државе“.

Истакао је да је погрешно везивати улазак Финске и Шведске у чланство у НАТО с питањем Хрвата у БиХ, додавши да тамошњим Хрватима то само одмаже.

Грлић Радман је казао да је Милановић тек пре годину дана открио Хрвате у БиХ, а сада се нуди за њиховог „спаситеља“.

Такође је оптужио Милановића да не одустаје од проруских ставова иако је председник раније данас рекао да је Русија агресор у Украјини и да није на њеној страни.

„Битно је да јавност зна да је ово активни рад на рушењу хрватске владе и свега оног што је хрватска влада учинила до сада. Ми ћемо се снажно политички и свим правним средствима томе одупрети“, закључио је Грлић Радман.