in

Милион муслиманских верника у Меки на хаџилуку

Ове године хаџ је дозвољен за милион страних и домаћих ходочасника који су у потпуности вакцинисани против корона вируса, негативни на ковид-19 и имају између 18 и 65 година, преноси АП.

Власти процењују да је 85 одсто стигло из иностранства.

Хаџилук у Меки је један од пет стубова ислама.

Сваки муслиман, по верском закону, дужан је да бар једном у животу оде на хаџилук, ако поседује довољно новца за подмирење трошкова путовања и доброг је здравља и физички спреман за посету родном месту пророка Мухамеда.

Ходочасници су ове године изабрани међу милионима пријављених путем система лутрије на интернету, наводи АП.

У односу на прошлу и претпрошлу годину, које је обележила пандемија корона вируса, власти су дозволиле већем броју људи да се упути у Меку.

Само 1.000 верника је могло да обави хаџ у лето 2020, у односу на 2,5 милиона учесника из целог света колико их је било 2019. године.

Ходочашће се састоји од пута у Меку, доласка у Меку и светковине хаџилука, који обухвата девет основних обреда.

На почетку светковине ходочасници су данас обилазили око Кабе, коцкасте грађевине која је централно светилиште ислама и којој се муслимани из целог света окрећу у молитвама, без обзира где се налазе.

Током наредног дана, муслимани ће се упутити на брежуљак Арафат удаљен од Меке петнаестак километара, што је обавеза сваког хаџије и саставни део обреда хаџа, преноси АП.