in

Ministar Siluanov: Predlozi o konfiskaciji ruske imovine podrivaju međunarodni monetarni i finansijski sistem

On je istakao da jednostrane restriktivne mere, kao i trgovinska ograničenja uvedena iz političkih motiva, mogu da donesu korist pojedinim zemljama na račun podele svetske ekonomije na blokove, preneo je TASS.

“Takvi pogrešni postupci delovaće na glavne rezervne valute još toksičnije kada je reč o korišćenju u međunarodnom platnom prometu, što će shodno tome rezultirati gomilanjem zlatnih i deviznih rezervi centralnih banaka”, naveo je on.

Siluanov je primetio da se istovremeno ruska privreda uspešno kreće kada je reč o plaćanjima drugim ugovornim stranama u trgovini sa prijateljskim zemljama.

“Rusija apeluje na Međunarodni monetarni fond da nastavi sa pokušajima na unapređenju globalnog monetarnog i finansijskog sistema”, nastavio je ministar.

On je naveo da je postojeći sistem nestabilan, da dovodi do pojave velikih finansijskih i ekonomskih kriza i izložen je negativnim posledicama geo-ekonomske fragmentacije.

“Globalna platna infrastruktura mora biti više diversifikovana, što će olakšati rast trgovine i ekonomije u svetu”, rekao je Siluanov.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /