in

Ministar Zukan Helez tvrdi: BiH će nakon Švedske dobiti status kandidata za članstvo u NATO

SARAJEVO –

Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez tvrdi da je BiH “stepenicu od poziva za punopravno članstvo u NATO”, te da, kako je naveo, imaju signale da je BiH na redu i da će nakon Švedske i ova zemlja dobiti status kandidata za punopravno članstvo u Alijansi.

 

Helez je to rekao na otvaranju konferencije na kojoj učestvuju predstavnici BiH i NATO, a čiji cilj su strateška pitanja Alijanse i unapređenje vojne saradnje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Konferencija je počela danas u Sarajevu i trajaće naredne tri dana.

Iako zna da bez saglasnosti Republike Srpske BiH ne može postati članica NATO, Helez tvrdi da je BiH “iskazala jasne ambicije za punu evroatlansku integraciju u Evropsku uniju i sigurnosne strukture NATO-a”.

Rekao je i da učešćem u radu konferencije BiH pokazuje angažman i spremnost da doprinese regionalnoj i globalnoj sigurnosti u partnerstvu s NATO-om.

Pozicija i opozicija iz Republike Srpske protivi se članstvu u NATO-u i zastupaju stav da Bosna i Hercegovina po ovom pitanju treba da sledi Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost.

Narodna skupština Republike Srpske je donela u oktobru 2017. godine rezoluciju o vojnoj neutralnosti.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /