in

Ministari Zapadnog Balkana u Rimu, Dačić: Italija želi da više bude prisutna u regionu

Ministari Zapadnog Balkana u Rimu, Dačić: Italija želi da više bude prisutna u regionu

Dačić je u izjavi za medije, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem, rekao da je ministarski sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana u Italiji korisna inicijativa.

“Tajani je bio jasan i on je to isticao i ranije, da Italija želi da više bude prisutna u našem regionu, što nama odgovara, i da Italija želi da podrži evropske integracije celokupnog Zapadnog Balkana, što je takođe naš strateški cilj”, rekao je Dačić, koji je u Rimu učestvovao na Ministarskom sastanku i konferenciji o zapadnom Balkanu.

Ponovio je da je Tajani posetio Beograd i Privredno-poslovni forum, što je jedan od najvećih poslovnih skupova kod nas u poslednjim godinama.

Kako je naveo, Tajani je posetio i srpski štand na Sajmu vina u Veroni, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Dimitrijem Kovačevskim i da time daje dinamiku u odnosima Italije, što pokazuje da podržava evro integracije.

Dačić je kazao da je Tajani rekao da će do kraja godine sazvati sličan sastanak sa ministrima Zapadnog Balkana, kako bi se videli efekti saradnje i da bi se “izjadali međusobno o dužini pregovaračkog procesa”.

“Ovde postoje dve vrste problema. Sa jedne strane zamor od proširenja u samoj EU, a sa druge, poreski obveznici nisu baš spremni da dalje finansiraju nove članice Unije”, rekao je Dačić.

Učesnici

Na sesijama sastanaka u Rimu učestvuju ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, a pored Dačića, tu će biti premijer u tehničkom mandatu i rukovodilac Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore Dritan Abazović, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, Donika Gervala Švarc, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija, kao i šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani i Olta Džačka, ministarka spoljnih poslova Albanije.

Na Prvoj sesiji Ministarskog sastanka, pored ministara zemalja Zapadnog Balkana govoriće i Tajani, kao i ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrom, ali i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

Druga sesija održava se pod nazivom “EU-Zapadni Balkan: Zajedno unapređujemo našu saradnju”.

Prema njegovim rečima, dugotrajni proces evro integracije stvara zamor od proširenja i kod zemalja koje su kandidati, i time se stvara uverenje da do toga neće ni doći.

“To su opasnosti koje postoje. Mislim da je veoma bitno da smo mi čuli i od Švedske i Evropske komisije i od ministra Tajanija, njihovu podršku za evropske integracije Srbije, ali i mi moramo da odradimo naš deo posla, da tražimo naše zajedničke interese u Zapadnom Balkanu”, kazao je Dačić.

On je naveo de je učesnike sastanka upoznao i sa našim konstruktivnim prilazom dogovorima u Briselu i Ohridu, ali i ponovio da privremene prištinske instiucije žele da izbegnu formiranje Zajednice srpskih opština i čine sve kako bi to prolongirali za naredni period.

“Geopolitička situacija je veoma složena, za nas je važno da mi i dalje čuvamo naše nacionalne i državne interese uz očuvanje evropskog puta”, naglasio je Dačić.

Na pitanje da li je na sastanku bilo reči i o novom evropskom planu i implementaciji dogovora iz Ohrida, on je rekao da je Srbija izneta kao pozitivan primer.

“On (Tajani) nije govorio o detaljima, to su izneli kao pozitivan primer, kao rezultat konstruktivnog prilaza Beograda, ali sada smo došli na polje implementacije, gde prvi sledeći korak treba da bude ZSO, a Priština danima nastoji da to ometa time što napada i hapsi Srbe i ne poštuje dogovor o preregistraciji vozila, nadajući se da će time da dovede do reakcije Srba koja će dovesti u pitanje dalji dijalog”, zaključio je Dačić.

Zato je posle jučerašnje sednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, Dačić pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, jer želi da omete ono o čemu se razgovara svih ovih meseci.

Kazao je da 2029. obeležavano 150 godina diplomatskih odnosa sa Italijom, što je, prema njegovim rečima, neuporedivo sa nekim državama koje su nastale tek u prethodnih par decenija.

Tajani: Italija želi da ima ulogu u ime EU na Zapadnom Balkanu

Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani rekao je danas u Rimu, posle dve sesije sastanaka ministara zemalja Zapadnog Balkana, da će se Italija zalagati da ima još jaču ulogu na Balkanu.

“Italija želi da ima ulogu u ime EU na Zapadnom Balkanu. Saglasni smo da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da uđu što pre u Uniju”, kazao je Tajani.

Na ministarskim sastancima govorilo se o bezbednosti na Balkanu i stabilnosti regiona, kao i o ojačavanju sporazuma iz Ohrida između Beograda i Prištine.

tajani

Bilo je reči i da se zajedničkim naporima zemlje bore protiv ilegalnih migracija, ojačavaju ekonomsku saradnju i da se organizuju novi biznis forumi sa učešćem svih preduzeća regiona.

Razgovarali smo dugo i o energetskim temama, o prisustvu naših vojnika u zemljama Zapadnog Balkana, koji igraju pozitivnu ulogu kako na KiM, tako i u BiH i u Albaniji, rekao je Tajani.

Šef italijanske diplomatije podsetio je i da se u Veroni prethodno sreo sa predsednikom Srbije i da je zadovoljan tim razgovorima.

“Evropa jeste bila u zakašnjenju kada je njena uloga u procesu integracija u pitanju, ali sada treba nadoknaditi to vreme. Najavili smo da ćemo do kraja godine organizovati drugi sastanak ministara Zapadnog Balkana kako bismo tada rezimirali dokle smo stigli sa procesom integracija”, naveo je Tajani.

Kaže da su koraci napred napravljeni kako sa evropske strane, tako i sa strane zemalja Zapadnog Balkana. kako bi se stiglo do punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Veliku broj koraka će se u ovom smeru preduzeti do leta, poručio je Tajani.

Dodaje da, evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, smatra značajnim korakom u pogledu dijaloga dveju strana.

“Trudimo se da se situacije ne pogorša, nego poboljša”, zaključio je šef italijanske diplomatije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /