in

Mirović dobitnik književne nagrade “Despotica Angelina Branković”

Mirović dobitnik književne nagrade “Despotica Angelina Branković”

Igor Mirović piše pesme od rane mladosti, prvi knjigu izdao je 1994.godine, dok je knjiga za koju je dodeljena nagrada Despotica Angelina Branković „Svetlo u svetioniku“ njegova četvrta knjiga. Ovo je njegova prva književna nagrada, a kako kaže nije slučajno da dolazi upravo iz Novog Bečeja.

„Pisao o Banatu, pisao o ravnici, tragao za motivima i ovde u ovoj kraju i u razgovoru sa velikim ljudima u ovom kraju o velikim ljudima iz prošlosti, pokušao da njih prenesem u naše vreme a da nas prenesem u njihovo vreme ono vreme zapravo u kojem su ljudske osobine one prave kao što je čast i kao što je žrtva bile uvek u prvom planu“, rekao je Mirović.

U knjizi Svetlo u svetioniku izabrane su pesme Igora Mirovića iz prethodnih pesničkih knjiga kao i ciklus novih pesama, žiri je jednoglasno odlučio da se ova knjiga izdvojila iz konkurencije.

img, 7792a1357a6ffd1798248a97f3193a63, v

„Pokazala je zaista jednog zrelog pesnika, koji ima šta da kaže na različite teme, gde razgovara sa prošlošću i sa istorijom i sa tradicijom, kulturom srpskog naroda, da razgovara o jeziku o zemlji, o svetlosti o svemu onome što čini interesantnim život jednog pesnika“, rekao je Prof.dr Zoran Đerić predsednik žirija.

Manifestacija „Slovo ljubve“ organizuje se sa ciljem da podseća na manje poznat deo srpske istorije u Banatu. period kada je ovaj deo Banata kao i naselje Arača bilo u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava. U ovom kraju dobitnik nagrade je uvek rado viđen gost.

img, cae4b68e7d9b70838ce1c435c2ebef3d, v

„On je prijatelj Novog Bečeja i jedan dobar pokazatelj u kom pravcu ide Srbija. Osoba koja se toliko dugo bavi politikom, osoba koja i dalje ima tu iskrenost, smirenost, staloženost, i dušu znači da Srbija ipak ide ka boljem i da je u dobrim rukama Srbija“, rekao je Saša Maksimović predsednik opštine Novi Bečej.

Nagrada Despotica Angelina Branković sastoji se od povelje i ikone Prepodobne Mati Angeline, a ovo je sedma godina za redom kako se dodeljuje.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /