in

Митрополит Јоаникије позвао верни народ на данашњу литију у Подгорици

„Очекујем од свих вас и од свих оних који буду могли да учествују у овој великој свенародној свечаности која нас уводи у прославу Светога Василија Острошког, када ће нам у посету доћи патријарх српски Порфирије. Он ће тада у Острогу служити патријарашку литургију, а онда ћемо сви заједно на Световасилијевску литију у граду Никшићу“, поручио је митрополит.

Митрополит је то рекао на свечаној академији „Голгота и Васкрс Подгорице“, одржаној синоћ у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Он је указао на мањкавости званичне историје и одређених кругова који диктирају оно што се временом показало као игнорантски став према жртвама бомбардовања, акцентујући да упркос томе, Црква никада не заборавља.

„Ова страдања је званична историја заобишла и те жртве су заобиђене, међутим, Црква памти и истиче све невине жртве и Црква их никада није заборавила“, навео је владика, пренео је портал подгоричког Дана.

Академија је одржана као део низа свечаности у оквиру дана Светог апостола и јеванђелисте Марка – заштитника Подгорице који се прославља данас.

„Марковданско славље је тренутак и такав дан кад требамо да се сетимо свих наших великих предака, ктитора, великих личности, али и жртава, нарочито оних који су пострадали за веру и отачаство“, рекао је Митрополит и поручио:

„Ако има града који је страдални град у 20. веку то је Подгорица. Бомбардована је у два наврата. У Првом светском рату, док је у Другом светском рату бомбардована од нациста и савезника где је пострадао највећи број грађана Подгорице и православних верника“.

Традиционална, 30. по реду Марковданска литија проћи ће улицама Подгорице, а кренуће испред цркве Св. Ђорђа под Горицом у 18 сати.

Из Управе полиције саопштили су да ће снимати овај догађај.