in

Митровачке тезге пуне Ивањског цвећа пред Ивањдан

СРЕМСКА МИТРОВИЦА –

У сусрет празнику посвећеном Светом Јовану Крститељу, познатом у народу као Ивањдан, на митровачкој пијаци су припреме у току. Тезге су пуне Ивањског цвећа и исплетених венчића, које митровчани за овај празник обавезно купују, а цене се нису драстично мењале у односу на прошлу годину тврде продавци.

Ивањдан се у народу не може замислити без венчица исплетеног од јованове траве, који се каче на врата домова уочи празника. Неки сами плету исте, док су и доступни и на пијацама.

Веште руке искусне домаћице за пар минута уплету један венчић. Више времена је потребно за налажење ивањског цвећа, а у венћић се задене и клас пшенице, бели лук и цвет који носе своју симболику.

Митровачки продавци припремили су богату понуду најразличитијих венчића. Продаја добро иде као и увек, а како кажу ни цене се нису мењале у односу на прошлу годину крећу се од 200 до 300 динара.

У народу овај празник везан је за сунце и његово кретање, те и сам венчић од жутг цвећа симболизује сунце. Такође венчићи подсећају младе да размишљају свадбеним венцима, те неудате жене у своје ивањске венце стављају и црвену ружу.