in

Mladi poljoprivrednik iz Kikinde posvećen organskoj proizvodnji

Mladi poljoprivrednik iz Kikinde posvećen organskoj proizvodnji

KIKINDA –

U organskoj bašti mladog poljoprivrednika u Kikindi, Nikole Francuskog, može da se nađe beli i crni luk, arpadžik, zelena salata, cvekla, jagode mesečarke, peršun, blitve, kao i biljke koje utiču od napadača poput stare krtičarke. Interesantno je da za zaštitu koristi pepeo, koprivu, list smokve, kao i glistenjak, odnosno sve ono što su naši preci koristili vekovima.

 

Nema mnogo filozofije u organskoj proizvodnji, samo treba da pratimo način kako su to radili naši stari – beli i crni luk, arpadžik, zelena salata i cvekla, peršun i blitve, a jagode mesečarke. Posipa se pepelom, iz lista smokve dobija se fosfor, a najbolje se pokazao glistenjak – biljno đubrivo koje gliste razgrađuju u zemlji. Sve to nalazi se u bašti mladog kikindskog poljoprivrednika, Nikole Francuskog, dok mu je ljubomorno čuva krtičarka, poznatija kao carevac.

”Pre desetak godina kada sam bio mlađi i sada, velika je razlika u ukusima. Gube se lekovita i hranjiva svojstva, raznim dodavanjima, previše komplikujemo oko proizvodnje, pa nas to košta benefita po zdravlje, po ekonomičnost u smislu nezagađnosti zemljišta i stvari oko nas”, priča Nikola Francuski, poljoprivrednik iz Kikinde.

Samo je potrebno da osluškujemo prirodu, a ona će nam ponuditu veliki izbor. U bašti mladog kikindskog poljoprivrednika umesto azotnih veštačkih đubriva, koristi se kopriva.

”Mi sve možemo da pronađemo u prirodi, ti svi procesi i prozvodnja hrane nije nastalo pre sto godina nego postoji hiljadama godina, jednostavno je to najzdraviji način jer je najbogatije, ne šteti zemlji, biljkama, ljudima, kao što štete pesticidi i herbicidi, sa raznim hemikalijama u sebi koje štete organizmu. Kopriva je bogata azotom, zašto da je ne iskoristimo ako je ima u prirodi, dostupna je svakome”, dodaje Francuski.

Nikola se potpuno posvetio zdravom načinu života, alternativnoj medicini, tražeći u svemu svrhu da se isključivo uz pomoć prirode stigne do kvaliteta, umesto kvantiteta.U tome ima pomoć malog Mileta, napuštenog mešanca kog je udomio, što samo pokazuje da možete biti i vrhunski stručnjak, ali ako za druge nemate srce kao kuću, onda vam ni priroda neće biti od pomoći.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /