in

Могуће искључење више од 80 кинеских фирми с берзи у САД

ЊУЈОРК –

Комисија за хартије од вредности САД-а (СЕЦ) додала је више од 80 фирми на листу привредних субјеката који се суочавају с могућим искључењем са америчких берзи, а међу којима су кинеске компније ЈД.цом, Пиндуодуо, Билибили и Нетис. СЕЦ је тиме проширио листу која се састоји од кинеских компанија које котирају на америчком тржишту капитала, позивајући се на закон из 2020. који је потписао тадашњи председник САД-а Доналд Трамп, извештава Ројтерс.

Тај акт донет је циљем да се уклоне компаније из страних јурисдикција са америчких берзи ако њихови ревизорски извештаји о пословању не буду у складу три године заредом са америчким одиторским стандардима.

Друге велике кинеске компаније које су додате на листу СЕЦ-а су холдинг ЂинкоСолар, НИО, Чајна Петролеум & Кемикал корпорација, између осталих.

Ројтерс је недавно известио да су кинески регулатори затражили од неких фирми листираних на берзи у САД, укључујући Алибабу, Баиду и ЈД.цом, да припреме више информација о ревизији.

Кина је такође почетком априла предложила да се ревидирају правила о поверљивости информација за домаће компаније које котирају у иностранству, чиме би се уклониле правне препреке у кинеско-америчкој сарадњи о надзору над ревизијом и одговорност за заштиту државних тајни пребацила на кинеске компаније.

Тај предлог Пекинга је уследио након што је амерички надзорни орган саопштио у марту да наставља ангажовање с кинеским регулаторима око добијања приступа евиденцији њихових ревизора, али се за сада не зна да ли ће кинеска влада одобрити такав приступ који захтева нови амерички закон о листирању.