in

Мокрин код Кикинде прво дигитално село у Србији

Пројекат је покренуо истраживачко-развојни институт „Биосенс“, у сарадњи са компанијама „Делта“ и „Мокрин хаус“. 24-ог маја пројекат ће бити и званично представљен у том месту, а план је да се у наредном периоду прошири и на друга села у Србији.

Дигитално село, својеврсна је надоградња већ познатог Биосенсовог пројакта Дигитална фарма. Идеја је да у њега буду укључени, за почетак пољопривредници из Мокрина, који ће имати могућност да у свом свакодневном раду користе дигиталне платформе и информационе технологије.

„Ми смо већ почели да радимо од краја прошле године тако да је интересовање прилично велико, ми смо јако задоволњи, као и људи који учествују у том пројекту, на сваких недељу две се организују предавања у Мокрин хаусу. Они који су приступили пројекту имају прилике да науче нешто ново и да на конкретним примерима виде како то дигитални сервиси улазе у пољопривреду“, Владимир Црнојевић, директор Института Биосенс.

Инфо дан, тачније званично представљање пројекта биће 24. маја у Мокрин хаусу, када ће се о детаљима пројекта упознати не само пољопривредни произвођачи, већ и потенцијални партнери, како би идеја дигиталне пољопривреде наставила да живи у пуном смислу.

„ То би значило да је квалитет живота на селу значајно унапређен, да се граница између села и града губи, јер све оно што имате у граду кроз дигиталне сервисе можете да добијете на селу, да се зарада и профит повећају од пољопривредне производње“, рекао је Владимир Црнојевић, директор Института Биосенс.

Пројекат ће у Мокрину трајати три године, а план је да заживи и у другим селима у Србији, те да наша земља постане пионир дигиталне пољопривреде у Европи.