in

Молдавија позива на повлачење војске Русије из Придњестровља

„Молдавија користи платформу УН како би тражила повлачење руске војске са придњестровске територије Молдавије и како би скренула пажњу на кршење људских права у региону, која су под контролом непризнатог режима. Због присуства ових тема у резолуцијама УН проблем придњестровског сукоба је на дневном реду светске заједнице“, рекла је Гаврилица на брифингу.

Према њеним речима, Кишињев жели да пронађе мирно решење за сукоб, које ће омогућити развој земље у корист свих грађана, пренела је агенција РИА Новости.

Генерална скупштина УН у јуну 2018. позвала је Русију да повуче своје трупе из Придњестровља.

Резолуцију су подржале 64 државе, 14 је било против, а још 83 земље су биле уздржане.

Претходно је председница Молдавије Маја Санду више пута позвала на повлачење руске војске која је чувала складишта муниције у Придњестровљу.

Придњестровље, у којем 60 одсто становништва чине Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада С С СР-а, плашећи се да ће се на таласу национализма Молдавија придружити Румунији, навела је агенција.

Године 1992, након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је практично постало територија коју не контролише Кишињев, додала је руска агенција.