in

На међународној донаторској конференцији у Варшави прикупљено 6,5 милијарди долара за Украјину

Скуп је одржан на Националном стадиону у Варшави а домаћини су били пољски премијер Матеуш Моравијецки и шведска премијерка Магдалена Андерсон, у партнерству с председником Европског савета Шарла Мишела и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Прошлог месеца је Међународном донаторском конференцијом у Варшави окончана глобална кампања „Устани за Украјину“, у којој је прикупљена 9,1 милијарда евра за помоћ украјинском народу, док је Европска банка за обнову и развој најавила да ће издвојити додатних милијарду евра за расељене.

Макрон: Француска ће издвојити две милијарде долара за Украјину

Француска ће ове године повећати укупну финансијску помоћ Украјини са 1,7 милијарди на две милијарде долара, изјавио је председник ове земље Емануел Макрон у видео обраћању на међународној донаторској конференцији у Варшави.

„Хуманитарна помоћ становништву и економска ситуација у земљи услед уништавања цивилне инфраструктруре захтевају нови напор међународне заједнице“, рекао је Макрон, преноси Ројтерс.

макрон

Циљ конференције је да се пружи помоћ Украјини, која се суочава са економским и хуманитарним последицама сукоба са Русијом, а домаћини конференције су Пољска и Шведска у сарадњи са председницима Европске комисије и Савета Европе, преноси Ројтерс.