in

Na snazi žuti meteo-alarm, upozorenje na veliku količinu padavina

Na snazi žuti meteo-alarm, upozorenje na veliku količinu padavina

“Ne bi trebalo da bude problema, ali građani treba da računaju na veću količinu padavina”, rekao je Todorović za RTS.

Napomenuo je da se sneg očekuje u noći između nedelje i ponedeljka na visinama od 600, 700 metara, ali da je mala verovatnoća da će se zadržati ispod 1.000 metara nadmorske visine.

Očekuje se da ukupna količina kiše za četiri dana u Vojvodini bude od 20 do 40 litara, a u ostalim krajevima od 40 do 70 litara. U Beogradu se očekuje od 50 do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

“Zemljište je sušno i ne bi trebalo da bude problema, a na visinama iznad 1.300 metara biće snežnog pokrivača od 10, 15 centimetara. Ova promena vremena je uvod u zimu koja nam predstoji”, istakao je Todorović.

Najavio je da će od utorka početi da duva košava u košavskom području, a u Vršcu će biti i orkanske snage. Očekuje se da dostiže jačinu od 90 do 100 kilometara na čas.

“Do kraja novembra nema ozbiljnog zahlađenja što bi se produžilo i u prvim danima decembra. Pravi sneg sa zadržavanjima na tlu možemo da očekujemo sredinom decembra. Možemo da kažemo da je ova jesen bila toplija od uobičajenog. Padavine su sada poželjne”, zaključio je Todorović.

U Novom Sadu danas pretežno oblačno, povremeno s kišom i lokalnim pljuskovima. Vetar slab i umeren, severoistočni. Najniža temperature iznosiće oko 7 a najviša oko 11 stepeni Celzijusa.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /