in

Нафта се опоравила од оштрог пада, креће се изнад 103 долара

Европска нафта Брент за испоруку у јуну (фјучерс уговори) тргује се по цени од 103,6 долара за барел, према последњим расположивим подацима са портала оилприце.цом, а цена америчке WTI нафте је порасла на 99,78 долара по барелу.

Цене оба глобално референта типа нафте пале су у понедељак за око 4,0 процента, при чему је Брент потонуо за чак седам долара по барелу током трговања, а WTI за отприлике шест долара по барелу.

Мере затварања у Кини ради сузбијања ковида-19 у Шангају ушле су у четврту недељу. Истовремено, наредба кинеских власти за обављање масовног тестирања становништва на корону, укључујући и највећу трговачку четврт у Пекингу, изазвала је страх од потенцијалниог новог локдауна у тој земљи попут оног шангајског.

„Удар од кинеске блокаде на потражњу износи преко милион барела дневно, а корона тестирање у 12 округа у наредних пет дана одредиће у великој мери даље кретање цена сирове нафте“, написао је у коментару Едвард Моја, виши тржишни аналитичар у компанији Оанда.

Поред тога, раст америчког долара на највиши ниво у последње две године, чини нафту скупљом купцима који поседују друге валуте подривајући њихову потражњу.