in

Najavljen prvi Sajam zelene arhitekture i održive gradnje u Novom Sadu

Ivanišević je istakao da je Sekretarijat podržao ovu manifestaciju iz dva razloga.

“Prvi je turistički deo, jer očekujemo 700 noćenja. Zato podržavamo i Biznis priče i festival Egzit i druge manifestacije koje se održavaju u Novom Sadu. Činjenica da nema slobodnih smeštajnih kapaciteta pokazuje da je ovaj grad postao značajno mesto za održavanje sajamskih manifestacija. Drugi važan razlog je to što je ovo privredna grana u ekspanziji. Sekretarijat pruža podršku i u okviru svojih konkursa u privredi i turizmu, kroz posebna davanja i subvencije za objekte koji se odluče za obnovljive izvore energije”, rekao je Ivanišević i dodao da je resorni sekretarijat prvi svojim podsticajnim merama uveo i posebne subvencije za nabavku punjača za električne automobile, čime pokazuje posvećenost novim trendovima.

On je rekao i to da je važno saslušati respektabilne stručnjake iz ove oblasti, koji će biti učesnici konferencije, te saznati koji se trendovi očekuju u narednom periodu i u idućoj godini, kako bi se utvrdilo šta je još potrebno da sadrži turistički objekat po ukusu savremenog turiste.

Ova regionalna konferencija sa izložbom, koja je rezultat dugogodišnje posvećenosti građevinsko-arhitektonskih časopisa i portala “Grenef”, “Podovi” i “Prozori + Vrata”, omogućiće poslovno umrežavanje s ključnim akterima u svetu arhitekture, energetske efikasnosti, tehnoloških i održivih građevinskih inovacija.

Bogat konferencijski program, koji se sastoji iz dva dela – izložbeni sa 23 štanda i konferencijski sa sedam stručnih panela, baviće se istraživanjem trendova u zelenoj izgradnji, pametnim rešenjima i automatizacijom savremene arhitekture, uz povezivanje sa investitorima, kompanijama koje nude održive građevinske proizvode i usluge, projektantima, arhitektama, dizajnerima i predstavnicima finansijskih organizacija i institucija.

U okviru otvaranja Sajma i konferencije, u ponedeljak, 8. aprila, sekretar Ivanišević predstaviće i pojedinosti u vezi sa projektima Sekretarijata – rekonstrukciju Vidikovca i Info-centra NP “Fruška gora” na Iriškom vencu, kao i “Zelenu stazu”, koja se pruža od Petrovaradina do Beočina, i koja će predstavljati jednu od vodećih turističkih atrakcija sa pratećim mobilijarom i infrastrukturom, kako u AP Vojvodini, tako i u čitavoj zemlji.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /