in

Narednih dana se očekuje rekordna količina snega

Narednih dana se očekuje rekordna količina snega

On je za Tanjug prognozirao da će u tom periodu biti između 10 i 30 centimetara snega u nižim predelima, a na planinama i do 50 centimetara.

Na planinama će, prema njegovoj prognozi, duvati jak severni i severozapadni vetar, što će dovesti i do snežnih nanosa.

“U Beogradu se očekuje između 10 i 20 centimetara snega, a u višim predelima grada i preko 30, što znači da će biti obarani rekordi i to ne samo u glavnom gradu, nego i širom zemlje, kada je reč o količini snega za ovo doba godine”, naglasio je meteorolog.

Istakao je da dosadašnji rekord datira od 7. aprila 2021. godine kada je bilo 10 centimetara, a sneg se zadržao samo jedan dan.

“U Beogradu se snežni pokrivač formira jednom u deset godina, pa je neuobičajeno da se tako nešto događa u roku od dve godine”, rekao je on i napomenuo da je, recimo, rekord na Kopaoniku za ovo doba 160 centimetra.

Sovilj ističe da ovakve količine vlažnog snega nikako nisu uobičajene.

“Zato nam je sada prilika da prognoziramo nešto što se od početka meteo merenja u poslednjih 150 godina nije dogodilo”, poručio je on.

Istakao je da su obilne padavine već počele na jugu zemlje, a tokom noći premeštaće se ka centralnim i severnim delovima zemlje, pa će na snazi u narednim satima biti narandžasti meteo-alarm, koji podrazumeva od 20 do 40 litara kiše po metru.

Dodao je da će sneg oslabiti sutra popodne, ali potpuni prestanak očekuje se u sredu.

“Od četvrtka biće moguća pojava mraza pri samom tlu gde će temperatura pasti i do minus 4, 5, dok će za dane vikenda maksimalno ići do do 10-11 stepeni, a tek nakon 15 aprila uslediće porast temperatura na oko 20 stepeni, ali vreme će i dalje biti nestabilno”, najavio je meteorolog.

RHMZ: Na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici i Kubršnici vodostaji u većem porastu

Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici i Kubršnici danas i sutra biće u većem porastu, sa mogućnošću prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na Južnoj Moravi, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj i Nišavi, kao i na Rasini vodostaji će danas i sutra biti u većem porastu, bez prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /