in

Nastavljena rasprava o Predlogu zakona o ministarstvima

BEOGRAD –

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas pre podne raspravu o Predlogu zakona o ministarstvima.
Poslanici su juče raspravljali o tom predlogu zakona u načelu 10 sati bez pauze, a svoja mišljenja o njemu su izneli šefovi svoh poslaničkih grupa, tako da će se danas obratiti ostali poslanici koji su se prijavili za reč.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da će najvažniji zadatak buduće vlade biti da sačuva samostalnost, te ocenio da će raditi u vanrednim okolnostima. Ukazao je i da usvajanje ovog predloga zakona znači da smo korak bliže ka formiranju nove Vlade Srbije.

Naveo je da će pojedina ministarstva biti izdvojena kao što je Ministarstvo kulture, Ministarstvo sporta, formiraće se potpuno nova ministarstva poput Ministarstva za javna ulaganja ili Ministarstva za unutrašnju i spoljnu trgovinu.
Nova vlada će, ako poslanici usvoje predlog zakona, imati 25 ministarstava, što je za četiri više u odnosu na aktuelni sastav.

Opozicija je kritikovala to što su, kako su naveli, pojedini resori nelogično spojeni, i tom smislu spomenuli omladinu i turizam, kao i to što je sednica zakazana po hitnom postupku i najavili su da će podneti amandmane.

Desno orijentisane stranke su mišljenja da je neophodno da se formira i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, kao i za dijasporu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /