in

Настављено рушење кредибилитета дијалога Београда и Приштине, ресетовати преговоре

Вебер на питање Танјуга како види “нову ситуацију” у односима Београда и Приштине, како је назива специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак до које је дошло након једностране одлуке Приштине о примени регистарских таблица и докумената од 1. октобра, каже да је потребно ресетовати преговоре и нормализовати односе две стране.

“Мислим да све ово поново показује да је једини излаз у суштинском ресетовању преговора о коначном и свеобухватном споразума између Србије и Косова, који би требало да буде вођен од стране највиших званичника из САД и ЕУ, на првом месту Берлина”, рекао је Вебер за Танјуг.

Он као погрешан оцењује и приступ Лајчка да након пропасти, како каже, идеје о размени територија дијалог “врати на приступ из првих дана и времена потписивања Бриселског споразума”.

“Редовне тензије и конфликти као сто је овај актуелан, доказ су да нема повратку давно пропалом приступу”, оценио је Вебер.

Он подсећа да су Београд и Пристина недавно постигли први сустински споразум “у дугом низу година” о примени договора о енергетици, а да је након састанка из јуна прошле године изгледало да је десетогодисњи прелазни режим за таблице био “продузен унедоглед”.

“Одједном имамо тај, једнострани потез Куритјеве владе у Приштини, те судећи по званичним изјавама, радикалну вербалну ескалацију конфликта”, рекао је Вевер и додао да Куртијева влада, за разлику од свих претходних на Косову, “није спремна да учествује у симулацији функционисања дијалога”, сматра Вебер.

На питање Танјуга да ли је Приштина овакву одлуку могла да донесе сама и да ли је имала подршку из Берлина и Лондона, немачки аналитичар каже да “не располаже таквим информацијама”, али додаје да се, судећи по “опрезно састављеним изјавама званичника ЕУ институција”, укључујући и Мирослава Лајчка, ради о једностраном потезу Приштине.

“Према ранијим споразумима тај потез је сасвим легитиман, али верујем да Брисел никад није имао на уму да се та имплементација предузима једностраним потезима”, каже Вебер.

Када је у питању оштра реакција Београда на једнострани потез Приштине, немачки аналитичар Вучићеву “реторику” види као одвраћање пажње од тешке геополитичке ситуације у којој се Србија нашла после руске агресије у Украјини.

На питање Танјуга како то да већ толико времена нема примене споразума о ЗСО он каже да се та идеја мора трансформисати у “нешто што има институционалну суштину” која се до сада, према његовим речима, “избегавала” у споразумима из 2011 и 2015. године.

“То значи да се делимично одступи од онога што пише у споразумима како би се осигурало да то никад не постане платформа за етнотериторијалну сецесију, а у исто вријеме буду у складу за европском конвенцијом за људска права”, закључио је Вебер.