in

НБС дала приоритете на скупу Конституенце Швајцарске у ММФ

На састанцима поводом обележавања 30 година Конституенце Швајцарске у ММФ-у, Табаковић је као правце деловања издвојила наставак одговорне економске политике, уз неопходну квалитетну синергију монетарне и фискалне политике, као и деловање на даљој диверсификацији.

Код диверсификације истакла је њен значај на простору од тржишта и производа, преко извора финансирања инвестиција и области у које се инвестира, до извора снабдевања енергентима.

Табаковић је закључила да се упркос изазовима не сме померити фокус с реформи, улагања у инфраструктуру и људски капитал и међународну сарадњу.

“Србија ће остати важан фактор регионалне повезаности кроз бројне иницијативе које смо покренули, попут ‘Отвореног Балкана’. Остаћемо поуздан партнер за сарадњу и у оквиру наше Конституенце. Србија је земља природних лепота, паметних људи и великих дела. У мери у којој свакој земљи појединачно буде добро, можемо створити основе за још већи заједнички просперитет”, рекла је она.

НБС је саопштила да је гувернер у понедељак учествовала на састанку који је водила генерални директор ММФ-а Кристалина Георгијева, као и на заједничком састанку Конституенце Швајцарске који се одржава у Бад Рагазу у Швајцарској.

Тема састанка били су глобални економски изгледи а Табаковић је говорила о неопходности координисаног деловања политика на глобалном нивоу, транспарентној комуникацији и очувању поверења у носиоце политика, за шта је чување укупне стабилности добро одмереним политикама неопходан предуслов.

Говорећи о околностима током 30 година сарадње у Конституенци Табаковић је истакла да су биле прилично изазовне.

“Иза нас су три деценије великих, можда и тектонских промена у бројним областима економије, науке, политике…Иза нас су велике промене у друштву, којима смо и сами доприносили. Ја знам да је свако од нас за свој народ, регион и свет желео најбоље и радио да се то најбоље оствари”, оценила је она.

Нагласила је и да се сарадња Србије са ММФ-ом одвија кроз партнерски однос и да доприноси остваривању циљева економске политике наше земље.

“Правовременим и координисаним активностима председника државе, Владе и Народне банке Србије очувана је макроекономска стабилност и забележен је снажан раст, чему су, поред обимног пакета мера, допринеле и добре макроекономске основе с којима смо дочекали кризу изазвану пандемијом”, рекла је она.

На семинару Конституенце о дигитализацији и одрживом финансирању, вицегувернер Ана Ивковић истакла је да креатори политика у Србији не само да разумеју значај Зелене агенде и одрживог финансирања, већ су бројне стратешке активности увелико спроведене.

Посебно је истакла емитовање прве зелене еврообвезнице на међународном финансијском тржишту, чиме је Србија практично постала једина европска држава ван Европске уније која је емитовала зелени инструмент.

Република Србија своје интересе у ММФ-у и Светској банци остварује преко Конституенце Швајцарске, у којој су и Пољска, Казахстан, Азербејџан, Туркменистан, Таџикистан, Киргизија и Узбекистан.