in

Немачка прекида увоз руске нафте до краја лета?

Он је навео да је највећа европска економија смањила удео увоза руске нафте на 12 одсто, угља на осам одсто, а природног гаса на 35 процената.

„Сви кораци које предузимамо захтевају огроман заједнички напор свих актера и уједно доносе трошкове које ће осетити и привреда и потрошачи. Али они су неопходни ако не желимо више да нас Русија уцењује“, рекао је Хабек у саопштењу.

Европска унија разматра забрану увоза руске нафте након одлуке да забрани увоз угља из Русије од августа, преноси АП и додаје да ЕУ плаћа Русији 850 милиона долара дневно за нафту и природан гас, а Немачка је један од највећих увозника руских енергената.

Немачка је започела увоз нафте и угља из других земаља за релативно кратко време, што значи да је „крај зависности од увоза руске сирове нафте до краја лета реалистичан“, рекао је Хабек.

Европска унија могла би до краја године да уведе забрану увоза руске нафте, рекло је данас двоје дипломата после разговора Европске комисије и држава чланица ЕУ овог викенда.

Европска унија припрема шести пакет санкција против Русије као одговор на руску инвазију на Украјину коју Москва назива специјалном војном операцијом.

Очекује се да ће шести пакет санкција обухватити руску нафту, руске и белоруске банке, као и више појединаца и компанија, преноси Ројтерс.

Комисија планира да припреми план о санкцијама до састанка амбасадора ЕУ у Бриселу у среду, а у понедељак би о томе требало да разговарају и министри енергетике ЕУ.

Дипломате ЕУ кажу да неке чланице ЕУ могу да обуставе употребу руске нафте и пре краја 2022. године, али да су друге, нарочито оне јужније, забринуте да би то могло утицати на цене.

Према речима дипломата, утисак је да је Немачка, као један од највећих купаца руске нафте, спремна да обустави увоз руске нафте до краја 2022. године, али Аустрија, Мађарска, Италија и Словачка и даље су резервисане према том предлогу.

Саветник канцелара Олафа Шолца Јерг Кукис каже за Фајненшел тајмс да Немачка подржава забрану увоза руске нафте, али да јој треба неколико месеци да обезбеди алтернативе за безбедно снабдевање.

Највећи проблем могле би да буду две рафинерије на истоку Немачке, Швет и Лојна, које се у великој мери ослањају на руску нафту и обе су везане за нафтовод Дружба, у који директно стиже сирова нафта из Русије.