in

Neophodno je učiti mlade kako se ponaša u saobraćaju

„Kulturno je bezbedno”. To je opšti slogan pod kojim Savet za bezbednost saobraćaja u Subotici sprovodi svoju kampanju tokom čitave godine. Savet prati smernice koje je dala Agencija za bezbednost saobraćaja i trendove koji su u Evropi, ali i drugim delovima sveta, dali dobre rezultate i povećali nivo bezbednosti učesnika u saobraćaju. Akcenat se stavlja na edukaciju svih kategorija učesnika u saobraćaju, ali posebno na edukaciju najmlađih.

„Možda smo izgubili neke generacije unazad, pa sada imamo ovakvo stanje kakvo jeste, koje nije sjajno ali nije ni tragično, ali ipak želimo da počnemo negde od početka. Kada edukujete dete ili mu pružite neki sadržaj koji je edukativnog karaktera a njemu interesantan, i njemu prilagođen, vrlo je verovatno da će on kod kuće svom roditelju ispričati nešto od toga, koliko mu je to bilo lepo ili nije, interesantno ili nije, i eto produženog efekta na starije sugrađane”, objašnjava Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice.

Pantelinac ističe da građani veoma retko razmišljaju o svojoj bezbednosti kada učestvuju u saobraćaju. Edukacija tako, sama po sebi, ne vredi ništa ako učesnici u saobraćaju ne poštuju saobraćajnu signalizaciju, znakove pored puta i iznad svega saobraćajne propise.

„Možemo mi da propišemo pravila, ako pojedinac ne poštuje ta pravila, on narušava ceo sistem. Možemo mi da postavimo i usporivač saobraćaja gde god želimo da bismo nešto uradili, ako neko ne želi da poštuje tu prepreku, džaba je sve. Možemo da postavimo znak, možemo da pričamo u nedogled, ako neko ne želi to da čuje i smatra da se neće ništa desiti. Ja uvek kažem, ako postoji šansa da stradam u saobraćaju jedan prema million, ja nisam spreman da preuzmem taj rizik, i da budem taj jedan od million”, zaključuje Pantelinac.

saobracaj, su, 2

Poštovanje saobraćajnih i bezbednosnih propisa u Subotici je prilično promenljivo.

Kada su u pitanju, recimo, upotreba dečijih sedišta ili korišćenje pojasa, Subotica pokazuje dobre rezultate, ali kada je u pitanju upotreba mobilnih telefona tokom upravljanja vozilom, rezultati su katastrofalni, ističe naš sagovornik.

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /