in

Несвакидашњи концерт групе Shira U’tfila одржан у Кикинди

Основа репертоара групе Shira U’tfila је музика сефардских Јевреја, који се крајем 15. века, након прогона из Шпаније, насељавају на просторе некадашњег Отоманског царства, односно на просторе Балкана, Медитерана, Блиског истока и северне Африке. Кроз занимљив музички репертоар, концерт у Кикинди био је прилика да се публика упозна са богатом и слојевитом културно-историјском прошлошћу сефардских Јевреја. Чувајући и истражујући ту музичку традицију, Shira U’tfila изводи песме на ладину, језик којим су говорили Сефарди.

Концерт у Кикинди организовало је удружење грађана ЕШ, удружење које је посвећено неговању културе и традиције Јевреја. Чланови удружења боравили су недавно у Израелу, тачније у граду Ноф ХаГалил, некадашњи Назаретх Иллит, иначе град побратим Кикинде.Била је то прилика за договоре о обнављању сарадње два града.

“Дивно су нас дочекали, а била је то прилика да се старио односи практично ревитализују. Нажалост, прошло је 30 година од када је сарадња два града стала, а ми се надамо да ће се то ускоро шпроменити. Већ током септембра, када се у Кикинди организују “Дани лудаје”, очекујемо госте из Израела”, рекао је Бранислав Стојановић, из УГ “Еш” Кикинда.

Мултислојевитост сефардског музичког наслеђа, у којем је, барем на кратко, уживала и кикиндска публика, било је својеврсно подсећање на важност очувања различитих културних традиција, које се међусобно преплићу, комуницирају и обогаћују.