in

НИС поставља соларне панеле на својим пумпама

У оквиру прве фазе овог пројекта соларни панели ће бити постављени на осам НИС Петрол и Гаспром малопродајних објеката широм Србије, саопштила је та компанија.

Произведена електрична енергија ће се највећим делом користити за потребе бензинских станица уз размену са дистрибутивном електричном мрежом.

У периодима када је производња електране већа од потребе бензинске станице вишак ће се испоручивати у дистрибутивну електричну мрежу.

По истом принципу, када је производња недовољна, електрична енергија ће се преузимати из мреже.

Компанија наводи да се на овај корак одлучила водећи се принципима одрживог развоја и остваривања своје зелене агенде која подразумева улагање у обновљиве изворе енергије у циљу смањења емисије угљен диоксида и глобалног загревања.

У овај пилот пројекат НИС је уложио више од 22 милиона динара, а прогноза је да ће на овај начин, на осам локација, бити остварена годишња уштеда у набавци електричне енергије од готово 300 MWh уз испоруку око 40 MWh у дистрибутивну мрежу и уз годишње смањење емисије угљен диоксида од 375 тона.

„Реализацијом овог пројекта НИС још једном показује да остаје посвећен развоју компаније уз одговоран однос према екологији. Успешна реализација овог пројекта отвара могућност разматрања повећања броја бензинских станица на којима ће бити постављени соларни панели“, изјавио је Ненад Павловић, руководилац Центра за развој пројеката у компанији НИС.

Он је рекао и да НИС разматра изградњу соларних фотонапонских електрана на објектима у оквиру Рафинерије нафте Панчево, пословних објеката у Београду и Новом Саду те изградњу у складишту деривата нафте у Новом Саду.

Соларни панели већ су постављени на Гаспром бензинским станицама „Крњешевци“, „Нови Београд“ (бивша Дејтон), „Стари Бановци“ и „Прељина 2“, док је до краја маја планирана уградња соларних електрана на станицама „Велика Плана-аутопут“, „Крагујевац 7 – Електрошумадија“, „Блок 45“ као и на НИС Петрол малопродајном објекту „Горњи Милановац 2“, саопштио је НИС.