in

Нова монографија Богомила Карлавариса – сликара два мора (АУДИО)

У књизи су, поред репродукција, сабрани текстови о уметничком, педагошком и научном раду сликара познатом по типичним призорима равнице, на каснијим сликама и морског хоризонта.

О Каралаварису пишу Соња Бриски Узелац, Тонко Мароевић, Зага Радовић, проф Моника Милер из Немачке и многи други аутори, међу којима је и историчарка уметности Ирина Суботић.

„Књига комлпексно говори и профилу сликара Богомила Карлавариса као једној од ренесансних личности наше савремене културе, између осталог јер је имао огромно познавање ренесансне уметности које је знао и да је пренесе,као и љубав према човеку и посебно деци“ рекла је Суботић.

Он је како објашњава саговорница, био велики заљубљеник у Панонско али и Јадранско море. Гост на промоцији монографије је био и гост са Ријеке, управник Музеја града Ријеке Ервин Дубровић , аутор прве ријечке ретроспективе и монографије о Карлаварису. Њему са данас највише допадају његови рани радови а кад га је упознао стекао је утисак о сликару као формираном рационалном уметнику, али не сасвим, до краја.

Монографија је представљена у амбијенту сталне поставке Галерије Матице српске испред иконичке Карлаварисове слике, „Раскрсница код Инђије“.