in

Нове цене горива: дизел 202 динара, бензин 180 динара

Највиша малопродајна цена деривата нафте утврђена је у складу са чланом 3. став 4. Уредбе о ограничењу висине цена деривата нафте.

Такође, у складу са чланом 3. став 5. уредбе, обавештавају се привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава да су дужни да утврђене малопродајне цене деривата нафте примене одмах по објављивању на званичној интернет страници Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Вучић: Нафта и деривати јефтинији за 10 динара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у Србији од вечерас цене нафте и нафтних деривата бити ниже 10 динара него ове недеље, а требало је да буду за динар више.

„Вратиће се дизел на 195 динара, бензин на180 дионар, на неким другим пумпама које се не снабдевају од наше нафте биће нешто више, али нигде не сме да пређе 197 динара и 202 динара“, поручио је он.

Вучић је у обраћању грађанима, говорећи о ситуацији са енергентима, истакао да се суочавамо са великом кризом енергената у Европи и свету и подсетио да је мађарски премијер Виктор Орбан увођење санкција на руску нафту назвао бацањем атомске бомбе.

Председник је навео да Србија има одређене количине нафте на својој територији и навео да је то негде 800.000 тона на годисњем нивоу, а експлатациона права припадају нафтној индустрији Србије која је у већинском власништву Гаспромњефта, односно руском. Навео је да је управо зато тражио од представника руске компаније да спусте цене нафте и нафтних деривата, и дизела и бензина, да су они рачунали и полазили од цене на међунатродном трзишту.

„Замолио сам их да узму у обзир да 20 одсто нафте коју користе је нафта из Србије и да би било фер да та цена буде нижа и велепродајно и малопродајно“, истакао је Вучић.

Он је рекао да то не користи као разлог да би напао некога јер његова земља тренутно није у добртој позицији, истичући да Србија остаје при закључцима Савета за националну безбедност док евентиално не буде приморана на другачије понашање, а да се за сада држи свога и своје политике, а како је истакао разлог је рационалан – ако узмете 800.000 тона нафте из Србије, то вас кошта 30 долара по барелу, а не 105 или 108, онда спустите цену грђанаима Србије.

Вучић је истакао да од вечерас од 8 сати цене бензина и дизела иду у рокверц, иако је цена нафте скочила на светском тржисту.

Навео је да је држава изгубила 36 милиона евра на акцизама у марту, а да су неки пријавили профит од 80 милиона евра и навео да језахвалан свим људима из НИСа-а.

„И даље ћемо молити пријатеље из НИС-а да нас и даље подрже у намери да цене за грађане Србије буду прихватљивије, пошто за раст цена нафте нису криви они, Србија још мање, то је на светском нивоу, то нам је највисе проузроковало инфлацију.

Када је реч о шестом пакету санкција ЕУ Русији, Вучих је рекао да чекамо тај шести пакет да видимо шта нам је сцинити, како ће то погодити треће земље. Навео је да смо раније имали 60 одсто ирачке нафте, 20 одсто руске и 20 одсто наше, а да смо у последњем месецу имали због цена 60 руске, 20 ирачке и 20 српске.

Нафту ћемо морати да имамо истакао је он и изразио веровање да ћемо моћи да наставимо са руским партнерима тај посао.

Када је реч о гасу, председник је рекао да крећемо у разговоре са Гаспромом и навео да смо 100 одсто зависни од руског гаса, додајући да ће тако бити најмање још две године. Оценио је да је добро што се појављује диверсификација,д а смо увек спремни на то, да је то је лепо и лепо звучи, али је истакоа да морамо да обезбедимо гас за наса предузећа и домаћинства.

Говорећи о цени гаса, навео је да смо до сада имали цену по 100 одсто нафтној формули, али за недовољне количине, али да није реално да то добијемо, додајући да би то било 320-325 долара за хиљаду кубнин метара гаса. Ако би била примењена формула 20 одсто берза, 80 одсто нафтна формула цена би била 417 долара, 30 одсто берза – цена би била 482 долара, додајући да су то све изузетно пристојне цене за нас.

Председник је рекао да Србија у најбољој вери иде у те разговоре,да жели добар уговор за Србију и да ће га имати пре краја маја.

Када је реч о електричној енергији, Вучих је истакао да имамо једна велики проблем а то је што не копамо довољно угља, наводећи да уз Грузију и Турску имамо најниже цене електичне енергије у Европи, што је ниже 4,5 пута него у Данској, Немачкој, 3,5 пута него у Белгији.

Истакао је да имамо најнижу цену струје у региону и Европи, наводећи да су то званични подаци Евростата.

Пренео је грађанима да морамо да радимо реверзибилне елекране – Бирстрица и Дердап III, а да мора да се отвори расправа о малим модуларним нуклеарним рекаторима јер је то најјефтинија енергија.

Вучих је истакао да ће Европу скупо коштати све ово око енергената, да ће скупо коштати и Србију.

Гледаћемо да се боримо за људе, али људи морају да разумењу да то постаје немогућа мисија и веома веома тешка ситуација, рекао је Вучић и поручио даће дати све од себе и да држава предузима све да би се та ситуација што више ублажила.