in

Novi dobitnici „Pečata varoši sremskokarlovačke“

SREMSKI KARLOVCI –

Prestižna nagrada Brankovoga kola, ”Pečat varoši sremskokarlovačke”, za najbolje pesničke knjige na srpskom jeziku ravnopravno je pripala ove godine Perici Markovu, Juliji Kapornjai, Maji Belegišanin Ivanović i Slobodanu Joviću. Na završnoj sednici 18. oktobra 2022. godine, ovu odluku jednoglasno je doneo žiri Brankovog kola: Nenad Grujičić, Jelena Aleksić i Andrej Jelić Mariokov.

U najužem izboru za nagradu „Pečat varoši sremskokarlovačke“ bile su i knjige poezije Ružice Komar, Milene Severović, Koste Kosovca i Nataše Radosavljević.

Nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“ novim laureatima biće svečano uručena za 199. rođendan Branka Radičevića, na „Prolećnim Brankovim danima 2023“, koji će trajati od 15. do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

„Pečat varoši sremskokarlovačke“ jedna je od najstarijih nagrada u Srbiji i regionu, osnovana 1967. godine u redakciji studentskog lista „Indeks“ u Novom Sadu. Te godine ovo priznanje dobilo je osam pesnika: Rajko Petrov Nogo, Radomir Mićunović, Branko Bošnjak, Petko Vojnić Purčar, Tito Bilopavlović, Zvonimir Husić, Milorad Milenković Šum i Karolj Jung.

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /