in

Нови образовни профили у Суботици

„Ми имамо једну озбиљну сарадњу са Привредном комором, анкетирамо ученике основних школа, значи ту негде покушавамо да направимо неки баланс између потреба тржишта и интересовања ученика, односно њихових родитеља. Дакле то јесте нешто што ће задовољити захтеве и тржишта и ученика“, објашњава Ивана Секулић, заменица директора Политехничке школе Суботица.

Гимназија „Светозар Марковић“ од ове школске године уводи једну значајну новину. То је спортски смер, са којим желе да изађу у сусрет младим спортистима, који тако поред бављења спортом могу да стекну и одличну подлогу за даље школовање.

„Један тип опште гимназије, са одличним фондом и природних и друштвених предмета, плус физичко и у теорији и класнично физичко у сасвим довољној мери да буду врхунски спремни за факултете попут ДИФ-а, али и све остале факултете“, истиче Душан Павловић, директор Гимназије „Светозар Марковић“, Суботица.

Хемијско-технолошка школа ове године не уводи нове образовне профиле, али зато отвара одељење на мађарском језику за будуће техничаре за оперативну форензику. Ова образовна установа је једина у Војводини са тим профилом, а образовање ђака је почело прошле године. Прва генерација је у потпуности оправдала очекивања.

„Мислим да је најбољи показатељ тога недавно одржано републичко такмичење из хемије, где је ученица наше школе освојила златну медаљу, а она управо долази са тог образовног профила, значи техничара за оперативну форензику, што значи да је избор тог образовног профила, као и опредељење ученика, дало један производ који говори да је разред заиста формиран од деце која воле да уче, која знају шта хоће, а у суштини то јесте и смисао средње стручне школе“, додаје Никола Матковић, директор Хемијско-технолошке школе Суботица.

У овој школи већ размишљају о наредним корацима, па је тако у току процедура верификације за образовни профил зоо-техничар, још један атрактиван профил, који ће се у понуди наћи од наредне, дакле школске 2023./2024. године.