in

Novosađanka Sonja Lukan se četvrt veka bori protiv retke bolesti

Novosađanka Sonja Lukan se četvrt veka bori protiv retke bolesti

NOVI SAD –

Četvrt veka Novosađanka Sonja Lukan bori se sa retkom bolešću, a za njenih skoro dvadeset devet godina dijagnostikovana su joj tri maligna tumora. S obzirom na to da se bolest ne nalazi u sistemu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, imunoterapiju, koja predstavlja jedini lek, plaća porodica i pokrivaju donacije.

Iznos od 636.000 dinara novac je koji na svake četiri nedelje Sonja Lukan i njena porodica moraju da izdvoje za imunoterapiju s obzirom na to da cistostatike, kojima su lečeni prethodni tumori, više ne sme da pije.

“Terapija se pokazala kao dobra, nema novih metastaza. Sada je otišla na VMA na rekonstruciju lica koje je oštećeno, ne vidi na to levo oko, nos je pomeren, to sve treba da se rekonstruiše da bi mogla normalno da diše, neće moći da vidi normalno na to oko, ali imaće protezu”, izjavila je Ljiljana Lukan, Sonjina majka.

Borba sa kancerom počela je u Sonjinoj trećoj godini života i u toj borbi je izašla kao pobednik, ali posledice zračenja učinile su da se nakon nekoliko godina pojavi novi maligni tumor.

U Kliničkom centru Srbije iks nožem zaustavljen je rast karcinoma, a novac za 10 narednih imunoterapija koje su jedini spas, kako kaže Ljiljana, uspeli su da skupe zahvaljujući dobrim ljudima velikog srca.

Međutim, potrebno je prikupiti 10.000 evra za još minimum dve terapije, a iako lekari preporučuju da Sonja nastavi sa imunoterapijom i nakon toga, porodica ističe da sve zavisi od finansija i da će se boriti sve dok imaju novca.

Porukom 1264 na 3030 možete donirati novac ili uplatiti svotu putem računa koji se nalaze na sajtu Humanitarne organizacije “Budi human”.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /