in

Обележавање 30 година од злочина над припадницима ЈНА

Обележавање под називом „Страдање припадника ЈНА у Сарајеву – Добровољачка улица“ почеће у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву у 10 часова, а након тога планиран је полазак аутобуса за Добровољачку улицу, где ће у 11 часова бити одржана мирна шетња и полагање цвећа, после чега следи повратак у Источно Сарајево, преносе Независне.

У Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године убијена су 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 их је заробљено. Први напад десио се 2. маја, на Дом ЈНА, када је убијен један војник, док су на Радничком универзитету „Ђуро Ђаковић“ убијена њих тројица, на Скендерији 14, у Добровољачкој улици девет, а на другим локацијама у Сарајеву још 13 припадника ЈНА.

Када је реч о националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, од којих 10 официра, 28 војника и четири цивилна лица која су радила у ЈНА.

Док се Срби спремају да обележе страдање припадника ЈНА пре 30 година, у Сарајеву је јуче обележена, како је наведено, „30. годишњица битке за одбрану Сарајева и БиХ“.

Званичници из Републике Српске истичу да је у Добровољачкој улици 3. маја почињен злочин и да се ти догађаји не могу посматрати одвојено од онога што се дешавало дан пре, инсистирајући да и то буде обухваћено оптужницом.

Тужилаштво БиХ недавно је подигло оптужницу против 10 лица, али само у односу на догађаје 3. маја, са доказима који се односе на страдање осам људи, наводе Независне.

У Одбору Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова кажу да су испоштоване све процедуре и да је добијено одобрење за обележавање на месту страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици. Скуп на том месту обезбеђиваће припадници Кантоналног МУП-а Сарајево.